„Megelőző kárbecslés”

A romák tömeges kiutazása kapcsán folytat megbeszéléseket Balog Zoltán Kanadában. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára október 30. és november 8. között találkozik kanadai magyar közösségekkel, illetve a kanadai kormány több illetékesével – tájékoztatta a távirati irodát az államtitkárság sajtóirodája.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán október 30-án meglátogatta a torontói Roma Kulturális Központot, ahol a Közép- és Kelet- Európából érkező romákkal próbálnak kapcsolatot teremteni önkéntes szociális munkások. Október 31-én, vasárnap a torontói Első Magyar Református Egyházban Vass Zoltán lelkipásztor meghívására előadást tartott az új magyar kormány nemzetstratégiájáról, kiemelve azt a lehetőséget, amelyet a magyar állampolgárság megadása jelent a határon kívül élő magyaroknak.
Hétfőn Neil Yeatesszel, az állampolgársági, bevándorlási és multikulturális ügyekért felelős minisztérium miniszterhelyettesével folytatott eszmecserét arról az együttműködésről, amelyre azért van szükség a két ország hatóságai között, hogy senki se éljen vissza a Kanada és Magyarország közötti vízummentes utazás lehetőségével.
A kanadai miniszterhelyettes elmondta, az elsősorban cigány származású magyar állampolgárok részéről benyújtott menekültkérelmek elenyésző hányadát bírálják el pozitívan (ebben az évben 1600 kérelemből hármat fogadtak el). Köszönetét fejezte ki a magyar rendőrség segítségéért, amelyet a szervezett emberkereskedelemben érdekeltek leleplezésében nyújt. Megállapodtak abban, hogy ezt az együttműködést a jövőben tovább erősítik – olvasható a magyar államtitkárság közleményében.
Az Ottawa Citizen című lap internetes kiadása szerint a budapesti vezetést aggodalommal tölti el, hogy a vízumkényszer 2008. évi eltörlése után sokszorosára nőtt a magyar állampolgárok által Kanadában benyújtott menekültkérelmek száma. Balog Zoltán különösen azzal a szándékkal tárgyalt kanadai hivatali kollégáival, hogy „megelőző kárbecslést” végezzen, mert a magyar vezetés célja, hogy a két ország közötti vízummentesség mindenképpen fennmaradjon. Az államtitkár a lapnak nyilatkozva elmondta: ismertette Yeates miniszterhelyettessel, hogy Magyarország milyen erőfeszítéseket tesz az ügyben.
A budapesti államtitkárság közleménye szerint Balog Zoltán kedden találkozott Tom Scrimgerrel, a kanadai örökség minisztérium állampolgársági és örökségi ügyekért felelős miniszterhelyettesével, aki ismertette a kanadai indián, bennszülött őslakossággal foglalkozó integrációs, és az elsősorban a fiatal generációt érintő állampolgári öntudatot erősítő programokat.
Az elkövetkező napokban az államtitkár a kormányzat további képviselőivel találkozik, és látogatást tesz a calgaryi és a vancouveri magyar közösségeknél – áll a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.