Megéri tisztán játszani

A hazai jogszabályok szerint csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet online szerencsejátékot és sportfogadást Magyarországon, ennek ellenére azonban számos, jellemzően külföldi cég kínálja szolgáltatásait a piacon. Az illegálisan működő vállalkozások melegágyai lehetnek a pénzmosásnak, a „bundának”, és fokozott veszélyt jelentenek a függőség kialakulása szempontjából is, míg az állami játékszervező – hasonlóan európai társaihoz – a felelős, biztonságos fogadást és a csalásoktól mentes sporteseményeket részesíti előnyben.

Munkatársunktól
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internet terjedésének és a tartalom fejlődésének természetes velejárója, hogy a különböző online játékok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Nincs ez másként a szerencsejátékkal és a sportfogadással sem, amelyek ugyanakkor óriási veszélyeket hordoznak magukban: a függőségek kialakulásának fokozott veszélye mellett könnyen az illegalitás talajára lépnek a külföldi, itthoni szabályokat figyelmen kívül hagyó oldalak játékosai, akik ráadásul a „lebundázott” sportesemények ellen sincsenek védve. Hogy a szerencsejáték „veszélyes üzem”, jól mutatja, hogy az APEH külön egységet, a Szerencsejáték Felügyeletet is fenntartja, amelynek feladata a működési engedélyek kiadása, valamint a szolgáltatók folyamatos ellenőrzése.
A jelenség elleni küzdelemben ezért a Szerencsejáték Zrt. is felveszi a kesztyűt; az állami játékszervező társaság a hasonló státusú európai játékszervezőkkel együtt létrehozta a Sportfogadási Etikai Kódexet, amely szigorú vállalásokat fogalmaz meg. A már 2007-ben megalkotott és Budapesten jóváhagyott dokumentum abból indul ki, hogy a sportfogadási nyeremények aránya általában magasabb, mint a sorsolásos játékoknál (lottónál, kenónál), hiszen a kevés lehetséges végkimenetelnek köszönhetően viszonylag nagy esély van a nyerésre. A sportfogadás tehát különösen vonzó lehet pénzmosás céljából. A kódex aláírói ezért különös figyelmet fordítanak a valamilyen szempontból szokatlan tétekre, a nagyobb kifizetéseket pedig nem készpénzben, hanem banki úton bonyolítják. Vállalják továbbá azt is, hogy nem szereznek többségi részesedést sportegyesületekben, illetve ilyen jellegű támogatási kapcsolatba nem kerülnek egyetlen sportolóval sem. Azokban a sportágakban, amelyeket fogadási célra használnak, nem alakítanak ki jelentősnek minősíthető partnerséget az ott szereplő csapatokkal, illetve játékosokkal. Konkrétabban ez azt jelenti, hogy példának okáért egy főként hivatásos labdarúgóklubot szponzoráló szervező soha nem befolyásolhatja az adott klub által hozott, sporttal kapcsolatos döntéseket. Mindennek megfelelően támogatják a különböző sportszövetségek azon törekvését is, amely megtiltja a játékosoknak, bíróknak, menedzsereknek, illetve ügynököknek, hogy saját csapatukra fogadjanak, vagy olyan bajnokság mérkőzéseire tegyenek fogadásokat, amelyben a klubjuk részt vesz.
A kódex lefekteti: a sportfogadást szervező társaságok küldetése nem más, mint hogy ténylegesen működő mechanizmusokat hozzanak létre a sport terén tapasztalható korrupció és pénzmosás leküzdésére, a felelős játék népszerűsítésére. Kitűzött cél az is, hogy a cégek a sport világának többi érdekcsoportja számára is hasznosak legyenek, főként a felelős magatartás példaértékű felmutatásával. Ezen kívül hasznára kívánnak lenni minden polgárnak azzal, hogy a szerencsejáték utáni vágyat felelős módon keretek közé terelik, és egyúttal elkerülik, hogy olyan országokban kínáljanak fogadási lehetőségeket, ahol a szervezők tevékenysége nincsen megfelelően és komolyan szabályozva, illetve engedélyezve. Vagyis csak olyan joghatóság, igazgatási egység területén kínálnak fel játékokat, ahol a helyi, regionális és/vagy országos hatóságok kifejezett engedélyt adtak a konkrétan jóváhagyott játékok üzemeltetésére.
A kódex létrejötte jelzi, hogy nem csupán Magyarországon jelent kihívást az államnak az online szerencsejáték kezelése, hanem szinte az egész EU területén. Az Európai Parlament tavaly adta ki állásfoglalását az ügyben, amely szerint a tagállamok joga és érdeke, hogy ellenőrizzék és szabályozzák szerencsejáték-piacaikat annak érdekében, hogy a függőséggel, csalással, pénzmosással és a sportmérkőzések „megbundázásával” szemben védjék a fogyasztókat, illetve azokat a kulturális alapokon nyugvó támogatási struktúrákat, amelyek sporttevékenységeket és egyéb társadalmi ügyeket, valamint civil társadalmi szükségleteket finanszíroznak a tagállamokban. Az állásfoglalás kiemeli: az online szerencsejáték működtetőinek meg kell felelniük a szolgáltatás nyújtása szerinti tagállam és a fogyasztó lakóhelye szerinti ország jogszabályainak.
Mindennek jegyében teszi dolgát idehaza a Szerencsejáték Zrt. is; a társaság minden törvényi előírást betartva aláveti magát a Szerencsejáték Felügyelet ellenőrzéseinek, követelményeinek, és egyben próbálja kielégíteni a szórakozni vágyók igényeit is. Mint azt a vállalat hangsúlyozza, nem elsősorban a profitszerzés a cél, hanem az, hogy felelős játékszervezéssel a sport világát támogassa. Ennek megfelelően adó és közvetlen támogatás formájában 4,4 milliárd forinttal járultak hozzá a terület működtetéséhez 2009-ben úgy, hogy náluk csak komoly, téttel bíró eseményekre lehet fogadni. A társaság – megfelelően a tisztesség és a kódex elvárásainak – rendszeresen monitorozza a fogadásokat, hogy a csalási kísérleteket felderítse, és nem alkalmaz „agresszív marketinget” a profitmaximalizálás érdekében. Hogy megéri legálisan is sportfogadási szolgáltatónak lenni, jól jelzi, hogy a Tippmix jelentette árbevétel ez év közepétől már közelíti az Ötös lottóét, a játékosok száma pedig évről évre növekszik. A játékok vonzereje leginkább abban rejlik, hogy izgalmasabb, szórakoztatóbb úgy meccset nézni, ha valamekkora nyereménnyel is számolhatunk. A Szerencsejáték Zrt. erre az igényre, valamint a mértékletességre építve tervezi szolgáltatásait bővíteni, különösen az internetes piacon, hogy az illegális szolgáltatók mellett erős és jó alternatívaként jelenjen meg és ezzel ráébressze a fogadókat, hogy jobban megéri megfontoltan, felelősen és törvényesen játszani. (x)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.