Mégsem módosul a családi pótlék

Nem változik a családi pótlék jelenlegi rendszere, a juttatás továbbra is alanyi jogon jár majd. Erről döntött tegnapi ülésén a kabinet.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy Anna kormányszóvivő a tanácskozást követően az MTI-vel közölte, a szándékot, hogy jelentősen egyszerűsödjön az adórendszer, lerontotta volna az, ha a családi pótlékot jövedelemhatárhoz kötik.
A kormányülést megelőzően Soltész Miklós szociális államtitkár még úgy nyilatkozott: a tervek szerint a kormány jövőre az 1,3 millió forintos havi családi jövedelemmel rendelkezőktől vonná meg az említett juttatást. Ez egyszázalékos jövedelemkiesést jelentett volna az érintett családoknak. A 12-15 ezer gyermeket érintő intézkedéssel befolyt öszszeggel – amely elérte volna a másfél-két milliárd forintot – az ápolási díjban részesülők jövedelmét növelték volna, tízszázalékos jövedelememelkedést eredményezve.
Soltész Miklós az Új megegyezés 2010 – szociális ágazati konzultáció budapesti záróállomásán tartott sajtótájékoztatóján tartott beszédében tegnap délelőtt leszögezte, végleg megállítják a szociális normatívák csökkentését. Mint mondta, be kell vezetni a produktív szociál- és családpolitikát.

*

Soltész Miklós kifejtette, a pénzek korlátlan és számolatlan kiáramlását meg kell akadályozni, és adott esetben a támogatásban részesülők felé elvárásokat kell támasztani. – Nem nevelkedhetnek fel úgy tíz- és tízezrek, hogy a társadalom nem tudja őket hasznos munkában alkalmazni – jelentette ki az államtitkár.
Elfogadhatatlannak nevezte, hogy hazánkban eléri a negyvenezret azok száma, akik nem végzik el az elemit. Soltész szerint a kormány jogosan várja el az iskoláztatási támogatás fejében, hogy a szülők iskolába járassák gyermekeiket. – Az üzenetünk: valamit valamiért – jelentette ki. Mint fogalmazott, vége a szocializmusnak, vagyis annak a koncepciónak, hogy „az állam majd mindent megold”. Bejelentette, végleg megáll a szociális normatívák csökkenése.
Beszélt arról is, hogy Magyarország legnagyobb gondja a demográfiai helyzet. – Ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy a népesség tízmillió fő alá csökkent, és nem foglalkozunk idejében a problémával, 15-30 év múlva nem tudjuk fenntartani a népjóléti rendszert – hívta fel a figyelmet. A megoldást a megfelelő családpolitikai intézkedésekben látja az államtitkár.
Soltész Miklós leszögezte, a jövőben minden lehetséges támogatást a dolgozó, gyermekes családok felé irányítanak majd. Szerinte az egykulcsos, 16 százalékos szja bevezetése is ezt a célt szolgálja, ráadásul ennek hatására olyan cégek érkezhetnek hazánkba, amelyek fellendítik a gazdaságot. Nyitrai Imre beszédében elmondta, jövő év elején nemzeti szociálpolitikai koncepció születik majd. A szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság helyettes államtitkára kiemelte azt is, rendkívül fontosnak tartják, hogy az ágazatban az adminisztrációs terheket csökkentsék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.