Milánóban díjazták a Cozma-filmet

Klementisz Réka
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első lett Kálomista Gábor fikciós dokumentumfilmje, a Szíven szúrt ország a világ egyik legrangosabb sportfilmfesztiválján, a Federation Internationale Cinema Television Sportifs milánói rendezvényén. A tavaly februárban meggyilkolt román kézilabdázónak, Marian Cozmának emléket állító alkotás csapatsport kategóriában győzött, a díjátadót kedd este Milánóban tartották.
– A Szíven szúrt országon kívül nem volt más magyar film a százötven alkotásból álló mezőnyben, kézilabdával pedig egyetlen más versenyfilm nem foglalkozott; a milánói döntőt megelőzően öt kontinens tizennégy országában tartottak selejtezőket, és több mint száz országból neveztek filmeket. Nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen, nemzetközi szinten is kiemelt rangú mustrán eredményt tudtunk elérni – mondta lapunknak Kálomista Zsuzsanna, a filmet forgalmazó Hungaricom ügyvezetője, hozzátéve: az elismerés nemcsak a filmnek szól, a sportolóké is.
A Szíven szúrt ország kategóriájában a csapatsport szekcióban tizenkét filmet vetíttek a hivatalos versenyprogramban; e filmek közül választotta ki a zsűri az öt jelölt filmet, amelyek közül a végső győztes kikerült. A díjátadót a milánói Palazzo Giureconsulti konferenciaközpontban tartották többek között Alberto Tomba háromszoros olimpiai bajnok olasz síelő, Rafael Nadal spanyol teniszező, Clint Eastwood amerikai színész és Livio Berruti olimpiai bajnok atléta jelenlétében. A ceremónián az alkotók közül Csillag Mano vágó volt jelen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.