Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Japan Times
Aggódnak az Oroszországban működő japán cégek az orosz államfő hétfői látogatása miatt
a vitatott Kuril-szigeteken – írta a japán közéleti portál. Dmitrij Medvegyev lépése következtében Japán és Oroszország között megnőtt a feszültség, Japán moszkvai nagykövetét is visszahívták tiltakozásul. Tokió kérésére cégek nem működnek a négy vitatott hovatartozású, de orosz kézben levő szigeten, ám az Itochu kereskedőház máris jelezte, hogy az ígéretesen fejlődő orosz piacon nehézségekre számít.

Kárpáti igaz szó
A vasárnapi ukrajnai helyhatósági választások bebizonyították, hogy Kárpátalján szavazat formájában immár a magyarság is árucikké vált – írta az ungvári magyar lap. Az újság publicisztikai írása a többi között megállapítja, hogy a kilencven évvel ezelőtt egyfajta emigrációba kényszerített egyharmadnyi magyarságon belül ott jelentkeztek és jelentkeznek a gondok, ahol kicsi a közösség. Még nagyobb a probléma ott, ahol e közösség teljesen átvette a többség mentalitását, szokásrendjét, és már rég nem magyarul gondolkodik, ahol a „teljes önfeladás alattomos kórja a lelkeket támadta meg, méghozzá eredményesen”.

The Times of India
A jóga és a szoftverfejlesztők után a Nyugat új indiai jelenséget kezd átvenni: az előre eldöntött házasságot – állítja a pánindiai angol nyelvű lap. A cikk szerint az Egyesült Államokban dívik az az indiai szokás, hogy a szülők választják ki gyermekük jövendőbelijét, elkerülendő a párválasztás során óhatatlan kudarcokat. Reva Seth, az eltervezett házasság nyugati zászlóvivője rámutat, az így kötött életszövetségek tartósabbak, csak 7 százalékuk végződik válással. Egy New York-i PR-ügynökség munkatársa azt mondja, a gazdasági nehézségek miatt egyre kevésbé engedhetnek meg maguknak az amerikaiak egy válást. Varkha Chulani pszichológus úgy látja, a Nyugat nem fogja átvenni az Indiában hagyományosnak mondható házasulási módszert, mivel a házasulandó feleknek Nyugaton más származási háttere van, és hiányzik az a közös erkölcsi-eszmei alap is, amely Indiában megvan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.