Napi sajtószemle

MN
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post
Az amerikai hírszerzés nem tudott arról, hogy egy volt informátora, a pakisztáni származású, ám amerikai állampolgár David Coleman Headley részt vett a 2008. november 26-i mumbai terrortámadás előkészítésében – válaszolt az amerikai napilap felvetésére a hírszerzés. Korábbi információik szerint ugyanis a férfihez közel álló személyek 2001 óta öt alkalommal is figyelmeztették a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársait, hogy Headly terroristákkal áll kapcsolatban, sőt, hogy a férfi fegyveres kiképzésen, valamint Pakisztánban az iszlamista és India-ellenes Laskar-e-Taiba terrorcsoport szervezésében is részt vett. A tavaly október 9-én letartóztatott, egykor a DEA kábítószer-ellenes ügynökségnek is dolgozó férfi elismerte bűnösségét, sőt azt is bevallotta, részt vett a Mohamed-karikatúrákat közlő dán lap, a Jyllands-Posten koppenhágai és aarhusi irodája elleni szervezkedésben is. Az amerikai hírszerzés nem tudott magyarázatot adni arra vonatkozólag, hogy ezek az információk hogyan akadtak fenn az ügynökségek közötti kommunikációban.

Az indonéziai Merapi vulkán tevékenysége miatt a tervezettnél is rövidebb lehet Barack Obama jakartai vizitje – írja az amerikai lap. Az elnökkel tartózkodó Robert Gibbs fehér házi szóvivő szerint a stáb mindent elkövet, hogy tartsák a menetrendet. Obamának ma beszédet kellene mondania a jakartai egyetemen.

The New York Times
A mianmari ellenzék két pártja elismerte minapi választási vereségét – írta a liberális amerikai napilap. A vitatott eredmények miatt a hadsereg vasárnap óta harcol egy lázadó csoporttal. Az összetűzés miatt már húszezren menekültek át a szomszédos Thaiföldre. A választás tisztaságát többek között az Egyesült Államok és számos nyugati állam is megkérdőjelezte.

krónika
Hazaárulás, az alkotmányos rend elleni fellépés, valamint ezeket célzó összeesküvés miatt vizsgálódik a bukaresti legfelsőbb bíróság ügyészségének szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyosztálya Tőkés László ellen – írja tegnapi számában az erdélyi napilap. Az Európai Parlament alelnökét a román szociáldemokrata párt (PSD) kolozsvári elnöke jelentette fel a tusnádfürdői szabadegyetemen tett kijelentései miatt, amelyekben egyazon kontextusban tett említést Koszovó függetlenségéről és a Székelyföld területi autonómiájáról. Tőkés elképesztőnek nevezi, hogy az ügyészség nem utasította el eleve a bűnvádi panaszt, hiszen nem lépett kapcsolatba egyetlen idegen hatalommal vagy szervezettel sem „hazaárulás” céljából, nem csorbította a román állam területi egységét, szuverenitását vagy függetlenségét, és sohasem uszított az alkotmányos rend erőszakos és törvénytelen megváltoztatására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.