Napi sajtószemle

MN
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine
A külföldnek kalapot kellene emelnie Magyarország előtt címmel Orbán Viktor magyar kormányfővel készített terjedelmes interjút a német konzervatív napilap. A magyar miniszterelnök leszögezte, „a magyar hagyomány a parlamentáris rendszerben van: így volt ezt a két világháború között, sőt az első világháború előtt is. A középpontban a parlament áll, nem pedig az államfő… Magyarország nehezen viselné el a parlament és az államfő közötti vetélkedést, ezért azt ajánlom, hogy ne bocsátkozzunk ilyen kalandba”. Orbán Viktor az államháztartási hiány 3,8 százalékra történő leszorításával kapcsolatban megjegyezte, egyszerre kell költségvetési fegyelmet gyakorolni és gazdasági növekedést elérni, egyidejűleg pedig munkahelyeket teremteni. „Az amerikai és az európai válságkezelés módjai egyre jobban eltérnek egymástól. Én nagyon rokonszenvesnek találom az amerikai felfogást, viszont az EU egyik tagállamának vagyok a miniszterelnöke, ezért annak az előírásaihoz tartom magamat” – idézi a lap a magyar kormányfőt. Az energiaszektorra, a távközlési cégekre és a kereskedelmi láncokra kivetett válságadókról szólva Orbán Viktor kifejtette, ezek a gazdasági reform 2012 végéig történő megvalósítását szolgálják. A gazdasági válságra adott megkésett magyar lépéseket értékelve Orbán Viktor közölte, ezek összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott – mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül.


Corriere Della Sera
Ragaszkodik kormányfői hatalmához Silvio Berlusconi olasz kormányfő, noha kedden este elveszítette a parlamentben a kormánya vitatott menekültügyi politikájáról tartott szavazást, mivel a kormánykoalícióból kilépő, azt kívülről támogató Gianfranco Fini frakciója – első ízben – az ellenzékkel együtt szavazott. A milánói liberális napilap idézte az olasz miniszterelnököt, aki ismét kijelentette, nem indít el kormányválságot, nem mond le, és nem enged. Berlusconi – tervei szerint – szeretné kitölteni 2013-ig tartó mandátumát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.