Napi sajtószemle

MN
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

MIGnews.com
Európa Putyin legjobb tanítványának tartja Janukovicsot – nyilatkozta az ukrán portálnak az Orbán Viktor kijevi látogatásán elhangzottaktól feltűnően eltérő hangot megütve Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője. Az orosz modellt követi, mint Fehéroroszország – folytatta a politikus, aki egyébként Ukrajnáról a magyar jelentéstevő az Európai Parlamentben. A magyar képviselő álláspontjával összecsengő véleményt fejtett ki a portálnak Oleh Tjagnibok, a vereckei emlékművet rendszeresen leromboló, a magyar iskolák bezáratását követelő szélsőségesen nacionalista párt, a Szvoboda vezetője.


BBC NEWS
James Blunt brit énekes nem kevesebbet állított a közszolgálati médium Radio 5Live műsorának, hogy 1999-ben Weslay Clark amerikai tábornok, a NATO erőinek főparancsnoka arra utasította a pristinai repülőtér megszállására kiküldött egységét – amelynek Blunt akkor a parancsnoka volt –, hogy gyűrjék le a korábban Boszniából odaérkezett orosz katonákat. Eszerint a rádióban olyan szavak is elhangzottak, mint „megsemmisíteni”. A háborús kalandjaira visszaemlékező zenész, akinek az egysége a szerbiai tartományba bevonuló harmincezer NATO-katonából álló haderő élén kapott helyet, azt állította, hogy a hadbíróságot kockáztatta a parancscsal való szembeszegüléssel, de Sir Mike Jackson brit tábornok támogatásáról biztosította, mondván, „nem hagyom, hogy a katonáimat felelőssé tegyék a harmadik világháború kirobbantásáért”. A britek a támadás helyett végül bekerítették a repülőteret, és a kétszáz főnyi orosz egység – miután vizük és élelmiszerük elfogyott – kénytelen volt a repülőtér használatának megosztását kezdeményezni – nyilatkozta Blunt, aki 25 éves volt az események idején, és később You’re Beautiful című számával vált világhíressé, és az elmúlt évtized legtöbbet eladott albumával is büszkélkdhet.



NAVAL HISTORY & HERITAGE
Éppen vasárnap volt száz esztendeje, hogy kezdetét vette a hajófedélzeti katonai repülés, amely a modern repülőgép-hordozó hajók révén az amerikai globális hatalom egyik szimbólumává nőtte ki magát az elmúlt hat évtizedben. Az amerikai haditengerészet történetét kutató honlapon olvasható cikk szerint 1910. november 14-én a Curtiss cégnek dolgozó bemutatópilóta, Eugene Ely hajtotta végre az első felszállást a Birmingham cirkálóról, amelyre korábban egy 57 láb (17 méter) hosszú, lejtős felszállófedélzetet ácsoltak fából. A gép felszállás közben érintette a vizet, légcsavarja megrongálódott, de Elynek öt perccel később és 2,5 mérfölddel (4,5 kilométerrel) távolabb sikerült a szárazföldre leszállnia vele.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.