Nem büntetnék a szlovákiai magyarokat

Neszméri Sándor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tárgyalásra alkalmasnak minősítette tegnap a szlovák parlament azt az állampolgársági törvénymódosítást, amelyet a szlovák külügyminisztérium dolgozott ki, de a törvényhozó testületbe három koalíciós frakció terjesztett be. A módosító javaslat eltörölné a Fico-kormány idején született jogszabályt, amely szerint elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik államét, vagyis a magyar állampolgársági törvény módosítása kapcsán „ellentörvényként” júliusban bevezetett szabályozást.
A parlament által első olvasatban elfogadott javaslat szerint semmilyen hátrány nem éri azokat a szlovák polgárokat, akik egy másik országban is állampolgárságért folyamodnak: nem kell büntetést fizetniük, szlovák állampolgárságukat sem vesztik el, tiltja viszont a más állampolgárságból fakadó jogok érvényesíthetőségét Szlovákia területén. A javaslat éles vitát váltott ki, a Smer – Szociáldemokrácia és a szélsőséges nemzeti pártok szerint a javaslat sérti Szlovákia szuverenitását, gyöngíti nemzetközi tekintélyét, a koalíciós többség azonban Mikulás Dzurinda külügyminiszterrel értett egyet, aki szerint a jogszabály elfogadásával Szlovákia kedvezőbb helyzetbe kerül, mert követelheti Magyarországtól, hogy ő is módosítson saját állampolgársági törvényén.
A módosítás sorsa azonban kétséges, mert a kormánykoalíciós Kereszténydemokrata Mozgalom is ragaszkodik valamilyen korlátozáshoz a magyarokkal szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.