Neves szlovák jogászt lőttek agyon

Hihetetlen, megdöbbentő, sokk – ilyen szavakkal kommentálták ügyvédek, jogászok és politikusok tegnap a hírt, hogy családi házában meggyilkolták az ismert ügyvédet, Ernest Valkót. A neves jogász a rendszerváltás után a csehszlovák szövetségi gyűlés alelnöke, majd a még egységes Csehszlovákia utolsó alkotmánybírósági elnöke volt.

Neszméri Sándor
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ernest Valkóra volt felesége és lánya talált rá a Pozsony közeli limpaki (Limbach) üdülőközpontként ismert településen lévő családi házában hétfőn este háromnegyed tizenegykor. Azért keresték fel a házat, mert az ügyvéd többszöri telefonhívásukra sem reagált. Azonnal riasztották a mentőket, a kiérkező orvos azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
Erről Daniel Lipsic belügyminiszter és Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány tájékoztatta tegnap az újságírókat. Azt is elmondták, hogy a nyomozószervek és a szervezett bűnözés elleni osztály óriási erőket bevetve rögzíti a nyomokat s keresi a bűntett indítékát. Ernest Valkót Jaroslav Spisiak szerint közelről, egy-két méter távolságból, szemből lőtte le az ismeretlen tettes egy rövid csövű fegyverrel, a golyó a szívet és a tüdőt érte és a lapocka alatt ütötte át az ügyvéd testét. A nyomozás érdekében azonban további részleteket nem kívántak közölni, még a fegyver kaliberét sem, illetve arról sem tájékoztatták a sajtót, működtek-e a Valko-ház kamerái, vannak-e felvételek arról, ki járt az ügyvédnél.
A belügyminiszter elutasította a sajtó minden spekulatív kérdését a gyilkosság esetleges okairól, egyúttal arra kérte az újságírókat, legyenek a közeljövőben is türelemmel, s ne akarják megoldani a rendőrség helyett a brutális gyilkosságot. Daniel Lipsic annyit erősített csak meg a sajtótájékoztatón, hogy a titkosszolgálatok nem figyelték Valkót, nem hallgatták le, és senki nem tud arról, hogy az ügyvédet bárki zsarolta vagy megfenyegette volna.
Ernest Valko leginkább alkotmányjogászként volt ismert Szlovákiában, mint az utolsó csehszlovák alkotmánybíróság elnöke, sokszor szerepelt a nyilvánosság előtt alkotmányjogi vitákban. Csehszlovákia felbomlása után irodát nyitott, rendkívül sikeres, ismert ügyvéddé vált. Számos ügyben képviselte Szlovákiát nemzetközi bírósági perekben. Több politikust is képviselt, legutóbb például Ivan Miklos volt kormányalelnök és pénzügyminiszter ügyvédje volt Robert Fico egykori kormányfővel szemben egy rágalmazási bírósági eljárásban. Sajtóperekben is szerepelt, általában az újságírókat védte politikusokkal szemben. Halálhíre egyként rázta meg a politikai és a szakmai közéletet, a megszólaló politikusok, ügyvédek és jogászok hihetetlennek és megdöbbentőnek nevezték a gyilkosságot, és valamennyien abban bíznak, hogy a rendőrség rövid időn belül felkutatja a tettest, és fény derül az aljas cselekmény okára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.