Növekvő érdeklődés

Délvidéken és Kárpátalján még csak készülődnek, míg Erdélyben már túlterhelődtek a rendszerek a kettős állampolgárság igénylése miatt. A csíkszeredai főkonzulátuson jelenleg már nem tudnak időpontot adni a jelentkezőknek.

Munkatársainktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben óriási érdeklődés övezi a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségét. Az igénylési folyamat e hét elején rajtolt el Magyarország romániai külképviseletein, ahol a honosításra jelentkezők telefonon vagy interneten jegyeztethetik elő magukat, hogy januártól megszabott időpontban benyújthassák kérvényüket. A három diplomáciai kirendeltség közül a csíkszeredai főkonzulátus szembesül a legnagyobb rohammal: itt az elmúlt három nap során több ezren jelezték állampolgárság-igényüket. Balogh György konzul lapunknak elmondta, tegnapra olyannyira túlterhelődött a rendszer, hogy nem tudnak időpontot adni az érdeklődőknek, hanem arra kérnek mindenkit, hogy csak december után jelentkezzenek. Székelyföldön különben polgármesterek, a megyei és helyi önkormányzatok képviselői jártak elöl jó példával, ők már hétfőn előjegyeztették magukat a kedvezményes honosításra. Hazánk kolozsvári főkonzulátusán néhány százan, a bukaresti konzulátuson pedig néhány tucatnyian tettek ugyanígy.
Mivel a szerb államnak sincs és nem is volt ellenvetése, hogy polgárai kettős állampolgárok legyenek – hiszen a szerb törvény is tartalmazza ezt a lehetőséget –, a délvidéki magyarok minden félelem nélkül élhetnek jogukkal. Minden jel szerint tömegesen élni fognak vele. A szabadkai főkonzulátus által közzétett tájékoztatás utal arra, hogy számítanak a kérelmek nagy számára. A torlódás kivédése végett igyekeznek tudatosítani, hogy ez a jog állandó, tehát a későbbiek során is lehet élni vele. Mindazonáltal a konzulátus előzetes időpont-foglalási rendszert vezet be a honosítási kérelmek benyújtásához a zökkenőmentes ügyintézés érdekében, és az egyéb információk mellett felhívja a figyelmet, hogy az anyaországban is kérelmezni lehet a kedvezményes honosítást.
Kárpátalján még nem kezdődött meg a kettős állampolgárságra igényt tartók előjegyzése a konzulátusokon, ami azonban nem az érdeklődés hiányát, inkább az emberek tanácstalanságát jelzi. Ukrajna ugyanis ma még nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, ami persze nem azt jelenti, hogy bárkinek is valamiféle retorziótól kellene tartania. A parlament tavaly ugyan első olvasatban igent mondott arra a törvénytervezetre, amely öt év börtönbüntetéssel sújthatja a kettős állampolgársággal rendelkezőket, de abból már aligha lesz érvénybe lépő jogszabály. A jelenlegi hatalom több tagja ugyanis már számos alkalommal úgy nyilatkozott, hogy maga az államfő, Viktor Janukovics sincs ellene a kettős állampolgárság bevezetésének. Az ungvári főkonzulátuson mindenesetre már készülnek az ügyfelek fogadására, az alkalmazottak szakmai felkészítésére, jóllehet elemzők szerint nagy rohamra, a magyarigazolványok iránt tanúsított rendkívülinek tekinthető érdeklődés megismétlődésére ezúttal nem kell számítani.

Radicová ígérete. Szlovákia módosítja azt a törvényt, amely szankcionálja a kettős állampolgárság felvételét – közölte tegnap Washingtonban Iveta Radicová. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.