Nyolc biztosítóra sújtott le a PSZÁF

Két biztosítót egy-egy millió forintra bírságolt, hetet pedig díjtarifáinak újbóli közzétételére kötelezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tegnapi határozata, mert hiányosan hirdették gépkocsi-felelősségbiztosítási díjaikat.

Hajdú Péter
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy-egy millió forintos fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a PSZÁF az Allianz Hungária Biztosítót és az Astra S. A.-t. Az Allianz október 30-i, két országos napilapban megjelent díjhirdetésének „hibás közlése” miatt az eredeti hirdetéstől elkülönülten, javítottan hirdette tarifái egy részét. Ezzel a felügyeleti szerv szakértői szerint „nem mutatott egyértelműen áttekinthető, valós képet a kötelező gépkocsi-felelősségbiztosítás (kgfb) díjtarifáiról.” Az Astra ugyancsak hibás táblázatokat jelentetett meg, s elkülönítetten tette közzé a javítást, ráadásul nem hozta nyilvánosságra 2010. évi díjait sem.
Az Aegon Biztosító Zrt. nem tette közzé a 2011. január 1. előtt indult szerződésekhez kapcsolódó bonus-malus táblázatokat, a Generali-Providencia és a Genertel pedig nem állapított meg alapdíjat a 180 kilowatt alatti személygépkocsikra. Az Union Biztosító nem közölte a díjszámítás módját, az Uniqua partnerkedvezménye pedig nem volt egyértelmű, a Wabard által alkalmazott gépjárműflotta fogalom nem felelt meg az előírásoknak. A PSZÁF a biztosítókat közleményeik hibátlan megismétlésére kötelezte.
Ugyancsak a kötelező biztosítással foglalkozott a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) sajtótájékoztatója, amelyen bemutatták a kgfb-díjszámítást megkönnyítő díjnavigátort. A szervezet honlapján megtalálható eszközről Megyeri Gábor, a Mabisz gépjárműtagozatának elnöke elmondta: ehhez az összes piaci szereplő csatlakozott, így az érdeklődő a hazánkban elérhető összes kgfb-ajánlatot megbízható módon összehasonlíthatja.
A többoldalas digitális kérdőív kitöltése során érdemes részletesen tanulmányozni a felajánlott választási lehetőségeket, mert a gyermekek száma, a lakhely, a közszolgálati munkaviszony és egyéb kedvezmények igénybevételével akár töredékére is csökkenthető a fizetendő éves díj. A Mabisz azonban ajánlatokat nem közvetít, ezért a díjcsomagot kínáló biztosító nevére kattintva juthat el az érdeklődő a kiválasztott biztosító honlapjára. Arról sem szabad megfeledkezni, az új biztosítás megkötésével párhuzamosan a régi szerződést föl kell mondani.
A kgfb-piacon tovább folytatódott a csökkenő trend, szeptember végéig 8,5 százalékkal mérséklődött a díjbevétel. A november elején indult kampány eddigi tapasztalatai szerint a trend továbbra sem törik meg – derült ki Paál Zoltán, a Mabisz életbiztosítási tagozata elnökének szavaiból, aki a biztosítók idei tevékenységét mutatta be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.