Nyomozati lépések a Budai-ügyben

A Budapesti Nyomozó Ügyészség újabb lépéseket tervez Budai Gyula megfigyelési ügyével kapcsolatban – tudta meg lapunk. Ficsor Ádám, aki a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány titkosszolgálati minisztere volt az érintett időszakban, tegnap tagadta, hogy tudomása lett volna a fideszes politikus megfigyeléséről.

Szilágyi Richárd
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Politika és a szolgálatok. Négy évre visszamenőleg átfogó vizsgálat indul az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál – erősítette meg Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke lapunk tegnapi információját. Elmondta, azt vizsgálják majd, hogyan használhatták politikai célokra a polgári elhárítást az előző kormány idején. Közölte: szerdán kezdték el vizsgálni, hogy a titkos információgyűjtés eszközeinek milyen a szabályozottsága és milyen a gyakorlata, azaz hogy vissza lehet-e vele élni vagy sem. Hozzátette: azért tekintik át a vonatkozó szabályokat, hogy megfelelő védelemben részesüljenek az állampolgárok, és ha szükséges, törvényi szinten is változásokra tesznek javaslatot. (MN)


Újabb nyomozati lépések lesznek a Budai Gyula megfigyelését is érintő ügyben – mondta a Magyar Nemzetnek Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Azt firtató kérdésünkre, hogy pontosan milyen lépésekre készül a nyomozó hatóság, a szóvivő nem adhatott felvilágosítást. – Ha ezekre sor kerül, azt nyilvánosságra fogjuk hozni – tette hozzá. Amint arról tegnap beszámoltunk, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos újságírók előtt szerdán arról beszélt, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Benedek Fülöp volt szocialista államtitkár lakásán tartott házkutatás során olyan iratokat foglalt le, amelyek a fideszes politikus személyére vonatkozó megfigyelésre, telefonbeszélgetések lehallgatására, illetve politikusokkal való kapcsolattartásra vonatkozó adatgyűjtéseket tartalmaznak. Budai tájékoztatása szerint az ügyészségen látott dokumentumokból kiderül, hogy a titkosszolgálati eszközökkel történt adatgyűjtés 2008-ban indult, de még akkor is zajlott, miután az idén májusban országgyűlési képviselővé választották. A politikus úgy véli, a megfigyelése akkor gyorsulhatott fel, amikor Szilvásy György volt titokminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő humánpolitikai igazgatója lett.
Skoda Gabriella – folyamatban lévő ügyre hivatkozva – nem kívánta értékelni azt, hogy a megfigyelést végző személy, illetve a baloldali média vezető lapjai miként férhettek hozzá ügyészségi iratokhoz is. Ismeretes, az elszámoltatási kormánybiztos lapunknak szerdán azt mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy az akta készítője a rendőrségtől vagy az ügyészségtől származó nyomozati adatokhoz is hozzáfért. Budai szerint olyan ügyek szerepelnek ezekben az iratokban, amelyekből az elmúlt időszakban szó szerint idézett a Népszabadság, a Népszava vagy az ATV.
Tegnap megszólalt az ügyben Ficsor Ádám, aki – Szilvásy Györgyöt váltva – a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány titokminisztere volt. A szocialista politikus tagadta, hogy hivatali ideje alatt a szolgálatok adatokat gyűjtöttek volna a Magosz egykori szövetségi igazgatójáról. – Sem a politikai hajtóvadászattal, sem pedig a politikai habveréssel nem kell foglalkozniuk a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak, de ha valakik valóban megfigyelték Budai Gyulát, azt ki kell vizsgálni – mondta Ficsor a Hír TV-nek. A volt titokminiszter szerint nincs az országban árnyék-titkosszolgálat, azt azonban nem zárja ki, hogy a Benedek Fülöp lakásán lefoglalt, megfigyelésre utaló anyagot valakik félrevezetés céljából „kreálták”, illetve hogy valakik valóban megfigyelhették az elszámoltatási kormánybiztost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.