Nyugdíjba vonulás minimális járulékemelésért

Választási ígéretéhez híven fedezné a kormány a legalább negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását. Mindezt a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó pluszpénzből – nyilatkozta Szijjártó Péter szombaton a köztelevízióban. A kormány tegnapi ülésének napirendjén is szerepelt a nyugdíjjárulék 9,5-ről 10 százalékra növelésének terve.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három nap a nyugdíjasokért. Több mint száz kiállító mutatkozik be a szenior korosztálynak november 26–28. között a budapesti SYMA rendezvényközpontban a nyugdíjasexpó keretében. A látogatók megismerkedhetnek számos olyan termékkel és szolgáltatással, amelyek az egészségmegőrzést, az életminőség megtartását segítik. Szűrőkamion is várja az érdeklődőket ingyenes egészségügyi szűrésekkel. Az expón részt vesznek az idősbarát önkormányzatok, idősklubok, valamint számos olyan szálloda és fürdő az ország minden tájáról, amelyek számára kiemelten fontos a nyugdíjas vendégkör. A közönség kedvezményes üdülési ajánlatok közül válogathat, és számos ötletet talál a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. A csarnokba ellátogató idősek nyereményjátékokon és kulturális programokon is részt vehetnek.


Egy átlagos fizetés esetén a járulékemelés – ha a már ismert tervek szerint valósul meg – hozzávetőlegesen néhány száz forintos pluszkiadást jelent. – Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy azok a hölgyek, akik negyven évet dolgoztak, nyugdíjba vonulhassanak. Ehhez szükséges a nyugdíjjárulék minimális emelése – indokolta Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. A kabinet tegnapi ülésén nem dőlt el, az érintett nők mikortól és milyen ütemben vonulhatnak nyugdíjba. A javaslatot szerdáig kell kidolgozni. Az előzetes számítások szerint a kedvezmény 20-40 milliárd forintos terhet jelent a költségvetésnek, amelynek ellensúlyozására a jelenlegi 9,5 százalékról 10 százalékra emelné a kormány a nyugdíjjárulékot.
Az MSZP szerint az emberek arra adtak felhatalmazást a kormánynak, hogy a válságból kivezető úton haladjon tovább, ám ettől távolodik a Fidesz. Közleményükben az áll: „az emberek nem arra adtak felhatalmazást, hogy megemeljék a nyugdíjjárulékukat fű alatt”. Lendvai Ildikó (MSZP) szerint a Fidesz a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag 2800 milliárd forintját akarja megszerezni, s ennek alkotmányos akadályait akarja eltávolítani. A Jobbik sunyi és gyáva lépésnek minősítette a kormánypártok nyugdíjjárulék-emelésre vonatkozó indítványát. Lenhard Balázs, a párt gazdasági kabinetjének vezetője közleményében reményét fejezte ki, hogy a parlamenti szavazáson a kormánypárton belül is lesznek olyan képviselők, akik elutasítják „a magyar családok terheinek újabb emelését”. – A Fidesz „sutytyomban veszi vissza” az adócsökkentést a nyugdíjjárulék 0,5 százalékpontos emelésével – közölte Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője az MTI-vel. Szerinte a javaslat egyértelművé teszi, hogy az alacsony és közepes keresetűek a Fidesz-féle „adócsökkentés” veszteseivé válnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.