Ösztönzés az örökbefogadásra

Mizsei Bernadett
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családok támogatásáról szóló törvény módosításával bevezetné a kormány az örökbefogadói gyes jogintézményét, amely lehetővé tenné, hogy minden, tizedik évét még be nem töltött gyermeket örökbe fogadó szülő fél évre igénybe vegye a gyest. Jelenleg csak a 0–3 éves gyermekek esetében van erre lehetőség, így a szakemberek szerint a három év feletti gondozottak jellemzően az intézményekben maradnak. A szülőknek ugyanis dönteniük kell: vagy fizetés nélküli szabadsággal maradnak otthon, vagy feladják munkahelyüket arra az időre, amíg az új családtag beilleszkedik. A tervezet szerint az örökbefogadók valamelyike hat hónap időtartamban akkor is igénybe vehetné a gyest, ha az általános szabályok szerint arra már nem, vagy hat hónapnál rövidebb időre lenne jogosult. – Nálunk 0 és 3 év közötti gyermekeket fogadnak leginkább örökbe, amelynek egyik oka, hogy csak erre az időszakra jár gyes – nyilatkozta Nyitrai Imre. A Szociális, Család- és Ifjúsági Államtitkárság helyettes államtitkára elmondta, ezzel arra ösztönöznék a gyermekek örökbe fogadását tervező szülőket, hogy a három év feletti kicsiknek is esélyt adjanak arra, hogy családban nőhessenek fel. – Az a fél év, amelyet most biztosítani szeretnénk, nem csak anyagilag nagy segítség a szülőknek. Lelkileg is elengedhetetlen, hogy fél évet együtt töltsön az új szülő az örökbefogadottal, hiszen ez a beilleszkedéshez elengedhetetlen – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.