„Ösztönzés” Izraelnek

Munkatársunktól
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézőponttól függően egy utolsó, illetve eleve kudarcra ítélt kísérletet tett a hétvégén az Obama-adminisztráció, hogy lendületbe hozza az általa szponzorált, ám elakadt közel-keleti békefolyamatot. Különböző kedvezményekért cserébe azt várják Izraeltől, hogy még egyszer, utoljára három hónapra hosszabbítsa meg azt a telepépítési moratóriumot, amelyet a tárgyalások kezdetekor hirdetett, s amelyet azonban a gyors eredmények (azaz a palesztin engedmények) elmaradására hivatkozva szeptember 26-án feloldott. Az amerikai erőfeszítés hasztalanságát mi sem illusztrálja jobban, hogy – amint az a Békét, most! elnevezésű civil szervezet jelentéséből kiderült – azóta a zsidó telepesek 1649 lakás építését kezdték meg palesztin földön, s ezenfelül 1100 építmény alapjának lerakásába is belevágtak. A 63 helyszín közül ráadásul 46 a Ciszjordánia és Izrael területét elválasztó, a zsidó állam által épített úgynevezett biztonsági kerítéstől keletre fekszik. Hogy politikai célzatú, kampányszerű manőverről van szó, azt mi sem illusztrálja jobban, hogy 2009-ben összesen 1888 lakás építése kezdődött el.
Az amerikai ajánlatban – vagy ahogy a nyugati médiumok írják: ösztönző csomagban – szerepel, hogy a kért moratórium nem vonatkozna Kelet-Jeruzsálemre. Wa-
shington kötelezné magát arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában és más nemzetközi szervezetekben szembeszáll minden Izrael-ellenes állásfoglalással, amely „politikai rendezést próbál ráerőszakolni a zsidó államra akarata ellenére”. Egy korábbi megállapodás szerint pedig az amerikai kormányzat kérni fogja a kongresszust, hogy hagyja jóvá 19 F–35-ös lopakodó vadászgép szállítását az Izraeli Légi és Űrerők számára, soron kívül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.