Papandreu folytathatja

Nem akar előre hozott választásokat a baloldali görög kormány, miután a vasárnapi helyhatósági választásokon a hatalmon lévő Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a megszorító intézkedések ellenére nagyon jól szerepelt. Bár hivatalos végeredmény még nincs, tizenhárom régióból hatban biztosan a kormánypárt győzött.

Munkatársunktól
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeórjiosz Papandreu a megméretés előtt azt mondta, támogatni fogja az előre hozott parlamenti választásokat abban az esetben, ha pártját a régiók szintjén büntetni fogják a szavazók. „Változtatni nem könnyű. Egy évvel ezelőtt a görögök a hatalomba emeltek minket, és ma megerősítették, hogy akarják ezt a változtatást. Holnaptól folytatjuk a munkát” – idézte a miniszterelnök televíziós beszédét az MTI. Antonisz Szamarasz, az ellenzéki konzervatív Új Demokrácia vezetője a Görögországban alacsonynak számító, hatvanszázalékos részvételi arányba kapaszkodott, amikor kijelentette, „a kormány nem kapta meg a biankó csekket, amit kért. A zsarolás nem vált be.”
A kormánynak az utóbbi ötven év legsúlyosabb gazdasági válságával kellett szembenéznie, és arra kényszerült, hogy segítséget kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól. A két szervezet 130 milliárd eurós hitelcsomaggal megmentette az országot az államcsődtől, de ezért súlyos árat kell fizetni. A kabinet szigorú gazdasági megszorításokat vezetett be, ami viszont sztrájkhullámot váltott ki. Az elbocsátások után jelenleg Görögországban 12 százalékos a munkanélküliség. A görög kormányfő most azt ígérte, folytatja a megszorításokat, hogy az országot kihúzza a válságból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.