Párizsi palotajátékok

V í V Á S

2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizsban szombaton ejtik meg a vívó-világbajnokság megnyitóját, ám akkor már jó néhány csalódott pengeforgató gubbaszt majd a főtáblától kezdve a versenyeknek is helyet adó, impozáns Grand Palais lelátóin. Az egyéni erőpróbák előcsatározásai ugyanis már ma megkezdődnek egy külvárosi csarnokban, s bizony a többség a csapatküzdelmek előtt legfeljebb szurkolni vagy városnézésre jöhet be a Champs-Élysées-re. Mást ne mondjunk, férfi párbajtőrben a nevezések alapján a 64-es főtábára kétszázhárom (!) jelentkező akad, s szomorúan kell konstatálnunk, hogy a világranglistás pozíciók alapján a tizenhat kiemelt között egyetlen magyar sincs – holott együttesünk a regnáló Európa-bajnok, a tavalyi antalyai vb ezüstérmese. Így Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter és Pádár Tamás számára egyéniben komoly az első kihívás is: 187-ből kell eljutni a 48-ba, hogy aztán a manapság jobbára kiállításoknak helyet adó és múzeumként funkcionáló palotában is pástra léphessenek. Ellenpólusként női tőr egyéiben „csak” kilencvenfős a mezőny.
A világbajnokságon kétségkívül a férfi párbajtőrcsapatok versenye kínálja a legjobb esélyt számunkra az éremszerzésre, de a legutóbbi vb-n harmadikként zárt férfi kardozók – a csapatba visszakerült Nemcsik Zsolttal – ugyancsak a dobogót célozzák meg. Kard egyéniben sem rosszak a kilátásaink, hiszen Decsi Tamás (a világranglistán 5.), Szilágyi Áron (7.) és Nemcsik (14.) egyaránt megússza a selejtezőt. Ez még női párbajtőrben Szász Emesére (2.), női tőrben pedig egy orosz vívónő kiesése miatt Varga Gabriellára (17.) is áll. A válogatott felé a hivatalos célkitűzés négy érem, közte lehetőleg egy arany megszerzése; s valóban meg kellene ragadni a vissza nem térő alkalmat: büntetlenül lehet aranyat elhozni a Grand Palais-ból.

Huszonöt fős válogatottal. Az Eb-csapat, férfiak, párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Pádár Tamás (csak egyéniben), Rédli András (csak csapatban); kard: Decsi Tamás, Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Iliász Nikolász; tőr: Berjozkin Anton, Szabados Gábor, Gátai Róbert, Bíró Péter; nők, párbajtőr: Szász Emese, Takács Emese, Antal Edina, Budai Dorina; kard: Nagy Orsolya, Pető Réka, Benkó Réka, Várhelyi Anna; tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.