Patthelyzet Esztergom városában

Olvasónktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes kép rajzolódik ki Esztergomról. Tétényi Éva, Esztergom polgármestere eszelősen rázza a helyi Fidesz grabancát és követelőzik. Alpolgármestert akar. Azonnal prezentáljon neki a Fidesz egy alpolgármestert, mert különben a néphez fordul, és akkor jaj a Fidesznek.
A polgármester téved, ha a választási eredményt úgy értelmezi, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége vállalni a polgármester melletti közvetlen segédkezést. Ezzel szemben Tétényi Évának komoly adóssága van a város irányában. Ugyanis még mindig nem tisztázta, hogy polgármesterként kinek a nevében lép fel. Ő erre azt mondja, hogy azok nevében, akik rá szavaztak. Ez jól hangzik, ám magyarázatnak kevés. Ha Tétényi Éva elfogadta az MSZP, a Jobbik (!), az LMP és az MDF támogatását, akkor ő nem független. Akkor ő, kimondva-kimondatlanul, ezeknek a szervezeteknek a képviselője. Tétényi Éva sokat maszatol ebben a kérdésben, nyilván nem véletlenül. A szavazócédulákon nem tüntették fel a támogatói körét, a választások után viszont többes számban köszönte meg a szavazók bizalmát (Köszönjük, Esztergom). Esztergom a Fideszre szavazott. De milyen garancia van arra, hogy a Fidesz értékrendje és programja megvalósul egy olyan polgármester irányítása mellett, aki közösséget vállal az MSZP-vel és a Jobbikkal? Tétényi Éva – indoklása szerint – azért ragaszkodik ahhoz, hogy a Fidesz delegáljon alpolgármestert, mert a város lakossága zömében fideszes szavazó. Véleményem szerint neki sokkal inkább azért van szüksége a fideszes alpolgármesterre, hogy a saját pozícióját megerősítse, és ki tudja, milyen zűrös forgatókönyvek vannak még itt a háttérben. A Fidesz nyilvánvalóan nem engedheti meg, hogy belerángassák bizonytalan kimenetelű alkukba. A széles körű együttműködés, amelynek fontosságáról beszél a polgármester, csak olyanok között valósulhat meg, akiknek értékrendje közel azonos. Az MSZP és a Fidesz értékvilága nagyon távol áll egymástól. És ebben a megállapításban nem kell rosszhiszeműséget vagy szűkkeblűséget keresni.
A polgármester által emlegetett „mulasztásos jogsértésért” (nem sikerült alpolgármestert választani törvényes határidőn belül), elsősorban a polgármestert terheli a felelősség, hiszen az ő joga és kötelessége az alpolgármester személyének kiválasztása és megszavaztatása. A választást Tétényi Éva nyerte meg, ő a polgármester, övé a felelősség, a problémákat neki kell megoldani. A Fidesz frakciója kinyilvánította együttműködési készségét, nem igaz, hogy blokkolja a munkát. A felelősségáthárítás, amivel a polgármester próbálkozik, egyszerű hatalmi harc. Elhitetni a lakossággal, hogy a Fidesszel nem lehet együttműködni. Ez egy előre kitervelt koreográfiának a része. Akárcsak a város adósságállománya körüli hisztériakeltés. Esztergomnak minden bizonnyal vannak gazdálkodási gondjai, mint sok más városnak, különösképpen a gazdasági világválság óta, de Tétényi Évának és csapatának valójában nem ezzel van problémája. Nekik a 70 százalékos többséget alkotó Fidesz-frakcióval van problémájuk. Amíg ez a frakció jelen van Esztergom képviselő-testületében, Tétényi Éva nem gyakorolhat teljhatalmat. Ez az ő problémájuk. Nem nagyon értem, milyen logika mentén reménykedtek és reménykednek az esztergomiak abban, hogy a fideszes képviselők szövetségre fognak lépni egy baloldali támogatást maga mögött tudó polgármesterrel.
Milinszki Márton,
Tát

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.