Pazarolt az Operaház

Vakulya Eszter
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Konkrétumok nem hangzottak el azon a tegnapi tájékoztatón, amelyen az Operaház működésére irányuló, folyamatban lévő vizsgálat főbb megállapításait ismertették. Horváth Ádám miniszteri biztos, Skultéty László gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke ezt többek között azzal indokolta, hogy a vizsgálat még tart, és az iratoknak csak kis részét tekintették át.
Az azonban kiderült, hogy a dalszínház vezetése több ponton sem tartotta be a számlarendet, nem a szabályoknak megfelelően és pazarlóan gazdálkodott annak ellenére, hogy a korábbi évek minisztériumi ellenőrzései a hiányosságokat már feltárták. Példaként többek között a VIP-bankkártya jogosulatlan, magáncélú használatát, a közbeszerzési eljárások kijátszását, illetve a Budapesti Operabarát Alapítvánnyal közös ügyleteket említették. Ez utóbbival több esetben úgy kötöttek szerződést, hogy az aláíró az Operaház és az alapítvány részéről is ugyanaz a mindkét helyen vezető posztot betöltő személy volt.
Skultéty László elmondta: a tárca Kehi-vizsgálatot fog javasolni az Operaház ügyében, és valószínűsítette, hogy ennek akár polgári peres, munkaügyi, illetve büntetőjogi következményei is lehetnek. Vass Lajos felelősségét egyértelműsítették, a további fejleményekkel kapcsolatosan ugyanakkor nem kívántak találgatásokba bocsátkozni, de az intézmény számos vezetőjétől közös megegyezéssel megváltak már az elmúlt hetekben. 2010-et a várható bevételek és kiadások tükrében több száz millió forintos hiánnyal zárja majd a dalszínház. Megoldásként a jövő évre 820 millió forinttal nagyobb támogatást (több mint 5,6 milliárd forintot) irányoztak elő a költségvetésben az intézmény számára.
Az Operaház 2011-re négy opera – Simon Boccanegra, A Rajna kincse, Arabella, Don Giovanni – és két balettpremiert tervez, utóbbiakat egyelőre nem nevezték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.