Perelne az állam, egyezkedne a Mal Zrt.

Peren kívüli egyezséget kötne a Mal Zrt., ha a magyar állam kártérítési pert indít a társaság ellen. Tollár Tibor kormánybiztos-helyettes szerint az állam nem zárná ki a tárgyalás lehetőségét, de erre csak akkor van mód, ha érvényesíthető az az érdek, ami miatt a pert indítják.

Péterffy Balázs
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az állam valóban kártérítési pert indít a Mal Zrt. ellen, akkor a cég peren kívüli egyezségre törekszik majd, hogy ne egy hosszadalmas eljárás után, bírósági döntéssel dőljenek el a dolgok – fogalmazott lapunknak Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője, aki hozzátette, összegszerűségről egyelőre kár lenne beszélni. Elmondta azt is, a Mal Zrt. elfogadhatatlannak tartja azt a múlt pénteki kormányhatározatot, amely az iszap-katasztrófa okozójaként a céget nevezi meg. – Példa nélküli, ha a kormány határozza meg a károkozó kilétét, és állást foglal a felelősség kérdésében, noha még az okokról sem készültek el a végleges szakértői vizsgálatok – jegyezte meg.
Tollár Tibor kormánybiztos-helyettes nem érti a Mal Zrt. jogi képviselőjének felháborodását. – A kormányhatározat azt mondja ki, hogy a károkozó a Mal Zrt., tekintettel arra, hogy a vörösiszap, ami a katasztrófát okozta, a cég tevékenységének mellékterméke, és a társaság felelősségi körébe tartozik ennek biztonságos tárolása. Az a vizsgálatok után dől el, hogy a Mal Zrt. felelőssége megállapítható-e a baleset bekövetkezésében vagy sem – közölte Tollár Tibor, hozzátéve, nyilvánvalóan csak akkor indíthatnak kártérítési pert a Mal Zrt. ellen, ha a cég felelősségét a bíróság megállapítja. – Amennyiben a magyar állam pert indít, és a Mal Zrt. peren kívüli egyezségre törekszik, akkor az államot képviselő szervezet megvizsgálja majd, van-e erre lehetőség, és érvényesíthető-e az az érdek, ami miatt a pert indítják. Feltételezve, hogy mind a két fél jóhiszeműen jár el, a tárgyalás lehetőségét nem lehet kizárni – közölte Tollár Tibor, aki megjegyezte, hogy a Mal Zrt. már a katasztrófa előtt döntött arról, hogy száraz technológiára áll át, amelyet 9–12 hónap alatt végre lehet hajtani. Előzőleg Ékes József, a térség országgyűlési képviselője jelentette ki: minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a társaság januártól a jelenlegi technológiát használja tovább, amely tíz ember halálát okozta.
Közben a védelmi munkálatok folytatódtak, tegnap reggelre elkészült két lecsapolóárok, amelyekkel a sérült tározó kiszakadt részét három méter magasságban körülvevő védőgáton átszivárgó, erősen lúgos vizet egy semlegesítő helyre vezetik. Elkészültek az új, körülbelül másfél kilométer hosszú és 25 méter széles védőgát tervei, amely akár egymillió köbméternyi anyagot is képes lenne megfogni. A Torna-patakon két, a Marcalon egy fenékküszöböt építettek, és így próbálják „lecsapolni” a nehézfémeket tartalmazó anyagot. Ennek ellenére folyamatos az utószennyezés. Hiába sikerült gipsszel semlegesíteni a Torna lúgosságát, a széllel még mindig kerül vörösiszap a vízbe. A vízügyi szakemberek attól tartanak, hogy rossz idő esetén az eső a patakba mossa a szennyeződést. Somlóvásárhelyen viszont leállt a kárfelszámolás és a védekezés, mert elfogyott a kormány által adott ötmilliós előleg és az önkormányzat tartalékalapja. Ezért újabb előleget várnak a munka folytatásához – mondta az MTI-nek Marton László polgármester.
Az ÁNTSZ közleménye szerint a katasztrófa során ellátott 302 sérült közül 17 embert még mindig kórházban ápolnak. Közben a károk felszámolását irányító Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ hétfőtől új helyszínen, Devecseren, a panzióban működik. Továbbra is érkeznek adományok a károsultak részére, Budapesten pedig jótékonysági koncertet szerveznek november 19-én a károsultak megsegítésére, amelyen fellép a Dolly Roll, a Ghymes és a Takáts Tamás Blues Band is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.