Politikusok is lehetnek Benedek VIP-listáján

Az előzetes letartóztatásban lévő Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár, a Magyar Vagyonkezelő Zrt. földügyekért felelős volt vezérigazgató-helyettese évtizedek óta aprólékosan naplózza kifizetéseit, feljegyzései a hatóságokhoz is eljutottak. Az adatbázis a politikai közélet több prominens szereplőjének is kellemetlen lehet, állítólag a postabankos VIP-listához hasonlítható.

Munkatársunktól
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lelkiismeret. Gyurcsány Ferenc tegnap a Kossuth rádiónak adott interjújában kifejtette, hogy tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt. A volt miniszterelnök szerint azonban ha Orbán Viktoron és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoson múlik, biztosan kérik majd mentelmi jogának felfüggesztését. A politikus közölte, nem létezik az az e-mail, amelyről Budai Gyula beszélt korábban, és amely állítólag bizonyítja, ő adott utasítást a Velencei-tó partján lévő állami földterület izraeli befektetők részére történt átadására. Gyurcsány szerint politikai riválisai rosszul számolnak, ha azt gondolják, hogy a sukorói üggyel meg tudják őt félemlíteni. – Orbán Viktor gyávaságát ebben az ügyben nem leplezheti hajtóvadászattal – mondta a volt kormányfő, aki úgy látja, a magyar igazságszolgáltatás, az ügyészség egy része szívesen teljesít pártutasítást, úgy viselkedik, mintha nem az alkotmányra tenne esküt, hanem a Fidesz alapszabályára. (MN)


Múlt héten ügyészségi nyomozók tartottak házkutatást a később előzetes letartóztatásba helyezett Benedek Fülöp lakásán és a munkahelyén. A magánokirat-hamisítás és hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárásban a Népszabadság információi szerint olyan adatokhoz jutott hozzá a hatóság, amelyek a politikai és közélet több prominens szereplőjére nézve is kellemetlenek lehetnek.
Kiss Elemér, a terhelt védője korábban már közölte, hogy az agrártárca volt szakállamtitkára „iratgyűjtögető ember”, otthonának alagsorában 1990-ig visszamenően rendszerezve óriási irathalmaz található. Állítólag a 63 éves szakember munkamódszerének évtizedek óta része volt az aprólékos adminisztráció, abban pedig „még a ritka pihenőnapjait, személyes kifizetéseit is percre-fillérre naplózta”. A feljegyzésekben, akár a vadászat, akár az állami földhasználat intézkedései, kedvezményezettjei között „érdekes” nevek is felbukkanhatnak, az „adatbázis” e szempontból leginkább a Postabank-botrány nyomán nyilvánosságra került VIP-listához hasonlíthat.
Benedekkel szemben két különböző bűncselekmény miatt indított nyomozást az ügyészség. Adataik szerint a volt földművelésügyi szakállamtitkár jog- és hatáskörét messze túllépve, szabálytalanul szervezett meg állami protokollvadászatokat 2005 és 2007 között. Önkényesen, a hatályos előírásokat figyelmen kívül hagyva egy személyben döntött arról, hogy ezeken a vadászatokon kik vehetnek részt, s közülük ki milyen ajándékot kaphat. A másik szerint 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki. Benedek eljárása – a gyanúsítás szerint – 30 millió forintjába került az adófizetőknek.
Az MNV volt vezérigazgató-helyettesét tavaly decemberben a Heves Megyei Bíróság másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, mert hivatali hatalmával visszaélve járt el bizonyos állami földügyletekben. Benedek Fülöp neve egyébként a hírhedt sukorói földcsereügylettel összefüggésben is felmerült, bár egyértelműen nem igazolódott, hogy közvetlenül részt vett volna a tranzakciókban. Nem zárható ki azonban, hogy tudomása lehetett magasabb kormánytisztviselőknek, esetleg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek az ügyben vállalt szerepéről, és erre vonatkozóan is voltak nála iratok.

Vadásztatás. A Heves Megyei Bíróságon zajlott az úgynevezett pákozdi földügylet miatt indított büntetőeljárás, amelyben Benedek Fülöpöt végül nem jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. A tárgyalás során az ügyészség indítványára lejátszottak több telefonbeszélgetést, amelyen Benedek hangja is hallható. Ezek közül az egyiken azt állítja, hogy a „p…ba, ennek egyetlen előnye lett volna, amit meg is teremtettem a bejegyzéssel” mégpedig az, hogy a vevőnek ne kelljen a kivonási díjat megfizetni, „csak megtámadták ezek a g…k a bíróságon”. A második felvételen Benedek Fülöp – igencsak emelt hangon – arról beszél, hogy nem a vevő és nem Gráf József volt földművelésügyi miniszter, hanem ő maga „gazsulált” a honvédelmi miniszternél, mégpedig úgy, hogy egyszer vendégül látta, kétszer pedig „megvadásztatta”. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.