Pótszék

Pethő Tibor
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ady
Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar. Rendező: Magács László. Bemutató: november 9.
Harcolt az ellenségeivel, a szerelmeivel, az alkohollal, a nikotinnal és saját magával. Jövedelmeiből kényelmesen élhetett volna, mégis állandó anyagi gondjai voltak. Huszonöt éves kora óta küzdött fátumos-halálos betegségével, egyre több és több időt töltve szanatóriumokban. Utolsó leheletéig imádta és dicsőítette az életet. A rendezés versein keresztül közelíti meg Ady Endre egyéniségét.

A tüzes angyal
Debreceni Csokonai Színház. Szerző: Szergej Szergejevics Prokofjev. Rendező: Silviu Purcarete. Bemutató: november 5.
Nagyszabású, a XVII. században játszódó expresszionista opera Brjuszov műve alapján ördögökkel, angyalokkal, mágiával. A mű főszereplője, Renata belső konfliktusba kerül a szellemi és a fizikai világgal, gyermekkora óta él benne a „tüzes angyal” képe, egy lángoló alaké, egy szellemé, Mádielé. Érdekesség, hogy az operát a világhírű román rendező, Purcarete állította színpadra.

Így jár az, aki a távoli, ismeretlen hangtól megijed
Forte Társulat (West Balkan). Rendező: Horváth Csaba. Bemutató: november 10.
A szanszkrit meseirodalom legrégibb ránk maradt gyűjteménye, a Pancsatantra alapján készült a rendezés. A mű az életbölcsességek régi indiai tankönyve, mely főleg az állatok világán keresztül vonja le mulattatóan és egyben drámaian a tanulságot. Horváth Csabáék ezt a stand-up-comedy műfajával színezik. Dresch Mihály zenél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.