Rekord drogfogás Kaliforniában

Több mint harminc tonna marihuánát foglaltak le az amerikai szövetségi hatóságok Kaliforniában. Ez a szövetségi állam legnagyobb, az Egyesült Államok történetének pedig a második legnagyobb drogfogása.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kalifornia és Mexikó közti határszakasznál több mint harminc tonna marihuánát foglaltak le a hatóságok helyi idő szerint kedden, illetve szerdán. A CNN beszámolója szerint a csempészek a határ mindkét oldalán raktárakat működtettek, amelyeket egy 600 yard (548 méter) hosszú, igényesen kialakított alagút kötött össze.
Az Egyesült Államok bevándorlási és vámhivatalának (ICE) ügynökei hosszú megfigyelés után tíz tonna kábítószert egy utánfutós traktorban foglaltak le. A jármű San Diego Otay Mesa nevű ipari körzetének egyik raktárából indult útnak, ahonnan további 16 tonna marihuána került elő. A traktor amerikai vezetőjét és mexikói feleségét őrizetbe vették a hatóságok. Az akcióba bevont szövetségi nyomozók a raktárban egy nyílást találtak, ami az alagút bejárata volt. A folyosóban – amely a mexikói Tijuanába vezetett – felállni ugyan nem lehetett, de volt benne világítás, szellőzőrendszer, sőt az aljára síneket fektettek a csempészek, hogy felgyorsítsák a szállítmányozás idejét. A túloldalon is egy raktár volt, abban öt tonna marihuánát foglaltak le a nyomozók. A drog utcai áron számolva 20 millió dollár (5,4 milliárd forint) értékű – közölte John Morton, az ICE vezetője. Az amerikai és mexikói hatóságok szoros együttműködésével végrehajtott akció többhetes előkészítő munka eredménye. Az MTI úgy tudja, ez volt az Egyesült Államok történetének második legnagyobb drogfogása.
Amint arról beszámoltunk, október 18-án Tijuanában is rekordmennyiségű, 134 tonna marihuánát foglaltak le a rendőrök. A több mint 15 ezer csomag kábítószer célállomása az USA lett volna. Az akcióban 11 embert vettek őrizetbe, a marihuánát pedig három nappal később elégették a hatóságok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.