Rendszerváltás jöhet

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondani sem kell, még mindig nehéz megemészteni férfi kardcsapatunk 10. helyezését a párizsi vívó-vb-n, s azt még inkább, hogy a nyolc közé jutásért 45-25-ös verést mértek rá a németek. „Olyan volt ez, mintha azt láttam volna, hogy szép lassan megfojtanak valakit” – bökte ki a Grand Palais egyik szögletében Kamuti Jenő, a Magyar Vívószövetség szakmai alelnöke, aki szerint ez a kudarc is ráirányította a figyelmet arra, hogy a szakmai irányítást illetően struktúraváltásra van szükség. „A fegyvernemek között sajnos nincs meg az az összhang, ami alapján egységes válogatottról beszélhetnénk, s például pénzügyi viták esetén nehéz is három felé vágni az almát. Úgy gondolom, hogy a három szövetségi kapitányos rendszert meg kell tartani, de valakinek a szakvezetők felett kell állnia, és egységes koncepcióra lenne szükség nem csak a londoni, de már a Rio de Janeiró-i olimpiára is. Jómagamnak szakmai alelnökként nincs döntési jogom, csak véleményt nyilváníthatok. S bizony vannak is kifogásaim például a munka mennyiségével, a pihenőidővel, a fizikai felkészüléssel kapcsolatban” – fogalmazott Kamuti, miközben a női tőrcsapatok versenye zajlott.
A világranglistán tizedik együttesünknek (Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Kreiss Fanny) a nyolcadik lengyeleket kellett volna legyűrnie a negyeddöntőbe jutáshoz. Ugyan az elején Varga beleszaladt egy 6-1-es vereségbe, ezt Knapek 5-0-s sikere kompenzálta, és 8-7-nél még nálunk volt az előny, de Varga újból kikapott, majd Mohamed, Knapek és a becserélt Kreiss is. Két asszóval a vége előtt a lengyelek 23-13-ra vezettek, Knapek azonban 9-2-re megverte Rybickát, majd Mohamed Gruchala ellen 25-26-nál egy tusra felzárkózott! Ám a hajrát a legjobb lengyel vívta, s 34-26-os győzelemre vezette csapatát. „Úgy mentem fel a pástra, hogy mindent bele, de jobb lett volna, ha egy tus hátrányban nem folytatom a rohanást, inkább megállok szusszanni…” – meredt maga elé Mohamed, s Knapek is okkal volt csalódott: „Nem hittem volna, hogy tíz tussal többet adok, mint amennyit kapok, és mégis vesztünk” – sóhajtott nagyot.
Solti Antal megbízott szövetségi kapitányt futtában sikerült szóra bírnunk, miközben még a bajusza is remegett a méregtől: „Nem mi számítottunk az esélyeseknek, mégis bíztam benne, hogy nagy küzdelemben győznünk. Ha legalább ketten jól vívnak a lányok közül, akkor nyerhettünk volna.” Csapatunk így csak a 9–16. helyért folytathatta, de legalább a 9. helyet megszerezte, miután a brazilokat 45-28-ra, a briteket 33-32-re, a kínakat 45-37-re győzte le Mohamed vezérletével. Aki délután a britek ellen 27-30-ról fordított, három kínai ellenfelét pedig tizenhárom tussal verte; nagy kár, hogy délelőtt nem ilyen formát futott.

Kerekesezüst. A kerekes székes vívók világbajnokságán női tőrcsapatunk (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Pálfi Judit) ezüstérmes lett, a döntőben 45-28-ra kapott ki a hongkongiaktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.