Ritka műkincsek a BÁV aukcióján

November 9-től három napon át tart a BÁV 57. művészeti aukciója: a csaknem ezer értékes műtárgyból álló kiállítás vasárnapig tart nyitva. A piaci pozícióját a válság ellenére megőrző zrt. műtárgybolt megnyitására is készül Budapesten, a Váci utcában.

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kiemelt helyet foglalnak el a cég profiljában az ékszerek, ebben a kategóriában idén is ritka és értékes darabok kerülnek kalapács alá a pár tízezrestől a milliós tételekig, szokás szerint az első árverési napon: ekkor 280 ékszert, órát és nemesfém tárgyat árvereznek, összesen 46 millió forint kikiáltási áron. Az antik ékszerek között igazi ritkaságok a zománcozott erdélyi darabok, és újdonságnak számítanak a napjainkban egyre népszerűbbé váló, fekete gyémánttal díszített gyűrűk és láncok. A gazdag órakínálatból kiemelendők az arany zsebórák: olyan neves márkák modelljei, mint az IWC, az Omega, a Cartier és a Chopard. A cég új vezérigazgatója, Kulcsár Krisztián elmondta: a nagy múltú vállalat nemcsak az ékszerpiacon elfoglalt vezető helyét szeretné megőrizni, hanem a festménykereskedelemben is nagyobb piaci teret hódítana: ezt a törekvést az idei aukció kínálata is tükrözi, november 10-én ugyanis számos magyar és külföldi műalkotás között olyan alkotók festményeire licitálhatnak az érdeklődők, mint Székely Bertalan, Lotz Károly, Glatz Oszkár, Réti István, Mednyánszky László és Vaszary János. A sorból kiemelkedik Jándi Dávid Ego sum című nagyméretű, eddig elveszettnek hitt olajfestménye, amely kis híján ötmillió forintos kikiáltási árával az aukció legdrágább darabja. Ugyanezen a napon az utóbbi évek bármelyik árverésénél gazdagabb szőnyegválasztékból és olyan bútorokból és bútorszettekből is szemezgethetnek a vásárlók, mint a XIX. századi, bécsi szalongarnitúra vagy a hasonló korú francia hálószoba-garnitúra. November 11-én, a harmadik napon további 254 műtárgy kerül árverésre, egyéb iparművészeti remekek mellett Borsos Miklós art deco ezüst dísztálai és harminc, nagyon értékes szecessziós darab a megunhatatlan Zsolnay-dísztárgyak közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.