Röviden

MN
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős gyilkosság: tovább nyomoznak
További két hónappal hosszabbítaná meg a Fővárosi Főügyészség a csepeli alapítványi iskolában elkövetett kettős gyilkosság gyanúsítottjai, Deme Gábor egykori szocialista politikus és bűntársa, Kun Tamás előzetes letartóztatását – értesült lapunk. A vádhatóság indítványáról ma dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság, az ügyészség pedig rövidesen vádemeléssel zárhatja le az emberölés miatt indított nyomozást. (S. P.)

Kórházholding alakulhat
Jövő év októberétől már egy holding irányítása alatt működhet a főváros tizenkét kórháza, az új struktúra előkészítését már idén ősszel elkezdik – mondta Pesti Imre (Fidesz– KDNP) főpolgármester-helyettes. A fővárosi kórházak össz-adósságállománya jelenleg meghaladja a nyolcmilliárd forintot, amelyből hárommilliárd a lejárt idejű tartozás. Négy intézmény fenntartása finanszírozhatatlan, kettőhöz csődbiztost rendeltek ki, és több tíz milliárd forintra lenne szükség az épületek felújítására, műszerek visszapótlására, illetve a működtetés szinten tartásához. (MTI)

Emléknap
Országos emléknapot tartott a romagyilkosságok áldozatainak emlékére az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Budapesten, a roma érdekképviselet székházában tavaly felavatott emléktábla előtt tegnap. Kolompár Orbán elnök szerint „bár az elkövetők rács mögött vannak, a kisebbségnek attól kell rettegnie, megéli-e a következő hetet, hónapot, lesz-e kenyér az asztalon, mert a politikai félelemkeltés bizonytalanná teszi jövőjét”. (MTI)

Maléter Pál felelősségérzete
Az 1956-os forradalom és szabadságharc után kivégzett egykori honvédelmi miniszterre, Maléter Pálra emlékeztek Tököl városa és a Honvédelmi Minisztérium (HM) szervezésében a Maléter-kopjafánál. Hoffman Pál (Fidesz–KDNP) polgármester arról beszélt, 1956-hoz először mindig az „együtt volt az ország” gondolata kapcsolódik. Simicskó István, a HM parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, Maléter a nehéz időkben is képes volt felismerni az igazságot és kiállni mellette, nemzeti hős volt, aki a hazáért felelősséget érezve vállalta a kockázatot, és ez a felelősségérzet örök érvényű érték. (MN)

Máris támadják a médiaalkotmányt
Megítélésük szerint aránytalanul korlátozza a sajtó- és szólásszabadságot, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért az Országgyűlés által kedden elfogadott médiaalkotmány ügyében. A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetsége ugyanakkor örömmel látta viszont a törvényben az általa javasoltakat. A Magyar Újságírók Szövetsége pedig egyebek mellett az objektív felelősség szabályozását hiányolja. Simon Éva, a TASZ programvezetője szerint ha a törvény hatályba lép 2011. január elsején, akkor Magyarországon gyakorlatilag megszűnik az újságírói forrásvédelem. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.