Röviden

MTI
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keleti partnerségre figyel Budapest
Varsó. A keleti partnerségre és a Mediterrán Unióra mint az Európai Unió szomszédságpolitikájának két irányára kellene tekinteni, nem pedig mint a tagállamok figyelméért egymással versengő dimenziókra – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke tegnap Varsóban a visegrádi négyek, valamint Ausztria és Szlovénia alkotta regionális partnerség parlamenti elnökeinek kibővített találkozóján. Kövér emlékeztetett arra, hogy a keleti partnerség második csúcstalálkozóját az EU soros elnökeként Magyarország rendezheti meg 2011 májusában. (MTI)

Genfben bírálták Washingtont
Genf. Védelmébe vette tegnap az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt egy amerikai delegáció az emberi jogok egyesült államokbeli érvényesülésének helyzetét. A világszervezet testülete részéről felhozott bírálatokra reagálva a washingtoni delegáltak határozottan állították, hogy az Egyesült Államok nem engedélyezi a kínzást, az Obama-kormánynak pedig eltökélt szándéka bezárni a guantánamói börtöntábort. Kuba az ellene érvényben levő amerikai embargó feloldását sürgette, Venezuela a halálbüntetés eltörlését és több ENSZ-egyezmény ratifikálását követelte Amerikától. (MTI)

Pakisztáni vérfürdő
Pesavar. Legalább 61 ember meghalt és százan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Pakisztán északnyugati részén a pénteki imára összegyűlt tömegben. Néhány órával később kézigránátokat dobtak egy mecset belsejébe, ott három ember halt meg. (MTI)

Vihart kavart Tadics gesztusa
Belgrád. Vegyes fogadtatása volt a szerbiai belpolitikában annak, hogy Borisz Tadics szerb elnök Horvátországban felkereste a 90-es évekbeli szerb háborús offenzíva ártatlan áldozatainak emlékhelyét; a liberálisok üdvözölték gesztusát, a nacionalista ellenzék szerint az elnök lealacsonyította Szerbiát és a szerb nemzetet. Mind Horvátország, mind Szerbia jövője az uniós tagságban van – hangsúlyozta tegnap Stefan Füle bővítésügyi EU-biztos, üdvözölve Ivo Josipovic horvát és Borisz Tadics szerb elnök megbékélési gesztusait. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.