Röviden

MN
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs döntés a támogatásról
Még nem született döntés arról, hogy mekkora állami támogatást kap az Audi és az Opel magyarországi beruházásához, rövidesen azonban a kormány elé kerül a kérdés – közölte Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő az Autopro.hu szakportállal. Az Audi 900 millió eurós – 252 milliárd forintos – beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, s ezzel közvetlenül 1800 munkahelyet hoz létre. Az Opel szentgotthárdi motorgyárát bővíti 500 millió eurós beruházással, s ezzel 1000 új munkahelyet
teremt. (MN)

Orosz nem a mirelit csirkére
Oroszország január 1-jétől átfogó tilalmat vezet be a mélyhűtött baromfihús gyártására és forgalmazására. Mindeddig a mélyhűtött baromfihús felhasználása csak a gyermekélelmezésben volt tilos. Az orosz szakemberek szerint csakis az előhűtött baromfihúsban maradnak meg a hasznos összetevők. (MTI)

A lakásfelújítást fogják támogatni
Magyarországon nincs szükség évi 40 ezer új lakásra, a félmillió kiváltandó lakás helyett kell fokozatosan újakat építeni. 2012-ben újra 25-30 ezer lakás épülhet, majd 2013-tól évi 30 ezerrel stabilizálódhat a piac – mondta Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára. A 4,2 milliós magyar lakásállományból ötszázezer megfelelő energetikai szempontból, de hárommilliót fel kell újítani, erre jelennek meg néhány hónap múlva a pályázatok az Új Széchenyi-tervben. (MTI)

Szükség van a közös politikára
Fenn kell tartani az unió közös agrárpolitikáját azért, hogy az EU-ban továbbra is garantálható legyen az elegendő és megfelelő minőségű élelmiszer – mondta az EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár. Győri Enikő szerint emellett a továbbiakban az agrárium által előállított közjavaknak – például környezetvédelem, tájfenntartás – nagyobb hangsúlyt kell kapniuk. (MTI)

Ingadozó cégfelszámolás
A kiugróan magas szeptemberi adat után októberben kevesebb, összesen 1413 cég ellen kezdeményeztek felszámolási eljárást Magyarországon – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató felméréséből. Októberben az egy hónappal korábbinál 501-gyel kevesebb, a tavaly októberhez képest 11-gyel több vállalkozás ellen indult felszámolás. Az októberi végfelszámolások száma éves öszszehasonlításban 25 százalékkal csökkent. (B. P.)

Kétéves csúcson a kőolaj ára
Kétéves csúcsra, 87 dollár közelébe emelkedett tegnap a kőolaj ára az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 600 milliárd dolláros óriáscsomagja, valamint a vártnál jóval kedvezőbb amerikai foglalkoztatási adatok hatására. A Fed mennyiségi enyhítése révén nőtt a befektetők kockázatvállalási hajlandósága, és a részvények árfolyamának emelkedésével párhuzamosan drágul a fekete arany is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.