Röviden

Munkatársunktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsolyi bibliát árvereznek
Közel kétmillió forint a kikiáltási ára a Szőnyi Antikvárium birtokába jutott vizsolyi bibliának, amelyre egy lakótelepi lakásban bukkantak, és szombaton kerül kalapács alá. A bibliának ötvenkét fennmaradt példányáról tudunk, ezeknek azonban csak a fele van Magyarországon, és az utóbbi fél évszázadban mindössze négyszer fordult elő vizsolyi biblia a magyarországi árverési kínálatban. A mostani példánynak nagyjából egy ötöde hiányzik, ami jó aránynak számít. A szakma szerint egy teljes vizsolyi biblia 25 milliót vagy még annál is többet ér. (R. K.)

Bővülhet a világörökség
A jövő héten dönt az UNESCO a világörökségi lista bővítéséről. A jelöltek nagy része a világ közösségeinek kulturális szokásai közül került ki: négy ország pályázott a mediterrán konyha, 11-en pedig a solymászat hagyományának felvételéért. Kína a pekingi operát és az akupunktúrát terjesztette fel a listára. A spanyolok a flamencót ajánlották az eszmei kulturális világörökség listájára, de védett értékké válhat például a Kínában élő muzulmán ujgur népesség rituális ünnepi ceremóniája, a meshrep, vagy a dubrovniki régióban két évszázados múltra visszatekintő ojkanje éneklés is. (R. K.)

Életműdíj Robert de Nirónak
A januári Arany Glóbusz-gálán életműdíjat kap Robert de Niro. Az Oscar-díjas színművészt pályafutása során nyolcszor jelölték Golden Globe-ra, dráma és vígjáték kategóriában is, de az elismerést csak egyszer, 1981-ben kapta meg, a Dühöngő bika című filmben nyújtott alakításáért. A Cecil B. DeMille-ről elnevezett rangos életműdíjat korábban olyan kollégái vehették át, mint Barbra Streisand, Al Pacino, Michael Douglas, Steven Spielberg, legutóbb pedig Martin Scorsese. (R. K.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.