Röviden

MTI
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keletről fúj a szél
A kelet-közép-európai vállalatok hatékonyabban és nyereségesebben működnek, emellett kevésbé adósodtak el, mint nyugat-európai társaik – derült ki az Erste-csoport elemzéséből. Szlovákia és Csehország büszkélkedhet a legkevésbé eladósodott és leghatékonyabb vállalati szektorral. A kelet-közép-európai cégekkel egyedül a német vállalatok képesek versenyre kelni.
Magyarország régiós kivétel, mivel a térségben hazánkban található a legkevésbé
hatékony, illetve a leggyengébb nyereségtermelő képességgel rendelkező vállalati szektor. (D. Z.)

Kismértékű lehet a drágulás
Valamelyest gyorsuló magyar inflációt jósoltak októberre a statisztikai adatok mai ismertetése előtt tegnapi előrejelzéseikben a vezető londoni gazdaságelemzők. Az előrejelzések átlaga 3,99 százalék volt. Éves összehasonlításban szeptemberben 3,8, az augusztusban 3,7 százalékos éves drágulási ütemet mértek Magyarországon. (MTI)

Gyakran csak ígéret a széles sáv
A magyar internetes piacot több feszültség is jellemzi: a szolgáltatók között kemény árharc dúl, a felhasználók nem mindig azt a sávszélességet kapják, amit ígérnek nekik és amit várnak – mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója. Kirívó esetben az is előfordulhat, hogy a tényleges sávszélesség a névlegesnek alig pár, jobb esetben 16-20 százalékát éri el, ami a rossz törvények miatt teljesen jogszerűnek számít. (MTI)

Törvény a gazdák védelmében
Támogatja az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény módosítását a Vidékfejlesztési Minisztérium annak érdekében, hogy a termelők az elháríthatatlan természeti csapások, az úgynevezett vis maior esetén ne legyenek kötelesek a terményértékesítési szerződések maradéktalan betartására. A tárca álláspontja szerint a vis maiornak minősülő káresemények súlya és jelentősége olyan mértékű, amely az érintett termelőknél a termés megsemmisülése esetén megalapozhatja a teljesítés lehetetlenné válására vonatkozó rendelkezések alkalmazását. A polgári jogi szerződések teljesítésénél tehát figyelemmel kell lenni a hazánkat sújtó rendkívüli időjárási körülményekre. (D. Z.)

Fantommá váló Pest megyei cégek
Évről évre nő a cégek eltűnése miatt indított törvényességi felügyeleti eljárások száma a Pest Megyei Cégbíróságon, amit elsősorban a cégalapítás egyszerűsödésére, illetve az adóhatóság nagyobb aktivitására vezetnek vissza a szakemberek – mondta Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője. Tájékoztatása szerint 2005-ben még csupán 1350 esetben indítottak törvényességi felügyeleti eljárást, 2008-ban már 2809-szer, tavaly pedig 3844-szer kellett közbelépniük. Az idén szeptember végéig 3272 eljárás indult. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.