Sanyarú sorsú ludak napja

A Márton-napot ugyan már magunk mögött tudjuk, de a hét végén sok helyütt traktára sereglenek össze a népek, hogy megünnepeljék a szombathelyi származású Szent Márton püspököt, védőszentet. Holnap és holnapután libavacsorával, Szent Márton-napi szösszenettel készült tucatnyi tájház. Épp csak néhány a kínálatból.

Makrai Sonja
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentendrén a skanzenban hagyományos újborfesztivált és libalakomát tartanak. Holnap és vasárnap a rusztikus, nehéz étkeket nyolc kézműves borász újborával, kézműves pálinkájával lehet leöblíteni. Ha valaki könnyedebb ízekre vágyik, a sült töktől a grillezett kecskesajtig tart a kulináris kínálat.
Mindkét nap délután négytől népzenészek adják meg az alaphangulatot, a tollfosztóban, a kukoricamorzsolóban és a Kisalföld tájegység portáin a Márton-napi búcsús hagyományokkal ismerkedhetnek az odalátogatók, vagy épp nosztalgiafotózásra vetemedhetnek: Lúdas Matyi zsánerjelenetei közül lehet itt választani. A szülők és a gyerekek egyaránt kézműveskedhetnek: készíthetnek zoknilibát, terménybábot, őszi termésekből ajtódíszt vagy éppenséggel krumplipuskát. Nem maradhat el a késő délutáni felvonulás sem, ahol saját készítésű töklámpásokkal lehet végigzarándokolni a skanzen területén.

MULATSÁG A VÁROSLIGETNÉL. Szombaton a Budapesti Mezőgazdasági Múzeumban is a fehér tollúakról szól minden. Nem marad el a ludaskása és a sült libacomb vöröskáposztával, de lehet még mangalicaétkeket is csemegézni. A Levendula Játszóház és Alkotóműhely kézműves-foglalkozást tart a kicsiknek, a nap folyamán fellép a Szent Márton Néptáncegyüttes, a Görömbő Kompánia, illetve a Madzag Bábszínház. Szent Márton jóvoltából pedig ezen a napon még az egyébként elzárt Apostolok tornyába is be lehet jutni.

SAVARIA EMLÉKEZETE. Szent Márton szülőhazájában, Szombathelyen holnap, ahogy az lenni szokott „mártonludat” vágnak, újbort kóstolnak, a liba mellcsontjából időt jósolnak, s megrendezik a Szent Márton-napi kórustalálkozót is. A Márton-napi kirakón pedig fény derül arra is, hogy mi lehet Szent Márton vesszeje, szabad-e Márton- napon ruhát mosni, libát enni, mit jelent, ha a lúd ekkor jégen áll, miért e napon verik csapra az újbort tartalmazó hordót.
De, hogy a gyomrokat ne terheljék meg oly nagyon a zsíros étkekkel, Szombathelytől Budapestig tartó emléktúrát is szerveznek. Szent Márton élete sejlik fel: a tours-i Szent Márton-templomtól induló úton a püspök életének fontos állomásait lehet végigkövetni a Kisboldogasszony-templom, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Szent Márton-kápolna és a Szent Imre-templom érintésével.

LUDAS NAPOK SÓSTÓN. Holnap a Sóstói Múzeumfaluban is a kulináris élvezetekre van kihegyezve a Márton-napi hejehuja, de más programok is szerepelnek a listán. A kádárok látványos hordó-összehúzási bemutatót tartanak, akinek van kellő önbizalma, benevezhet a bájgúnár- és a butaliba-vetélkedőre. Míg a szülők megpróbálják megülni a hordókat, addig a kisebbek kenőtallút, lampiont eszkábálhatnak, vagy kipróbálhatják, milyen is volt évszázadokkal ezelőtt lúdtollal levelet írni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.