Semmi nem maradhat következmények nélkül

Presztízskérdésnek tekinti a fővárosi rendőri vezetés, hogy nyugalom legyen Budapest utcáin, ebbe éppúgy beletartozik a futballhuliganizmus visszaszorítása, mint a veszélyes, körözött bűnözők elfogása – jelentette ki lapunknak adott interjújában Fülöp Valter. A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese közölte: az, hogy október 23-án békésen, atrocitások nélkül ünnepelhettünk, a hatóságnak komoly megelőző munkájába került.

Csibra Tibor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Névjegy
Dr. Fülöp Valter ezredes 1972-ben született Zalaegerszegen, elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát, jogászdiplomát szerzett Pécsett, képzést kapott az International Law Enforcement Academyn. 1995-től főnyomozó a XI. kerületben, 2002-től a BRFK életvédelmi osztályvezetője. Öt évvel később kinevezték a XII. kerület rendőrkapitányának. Júliustól a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese.


Ezredes úr! Az utóbbi esztendőkhöz képest már szinte szokatlan csendben, természetes módon, atrocitások nélkül ünnepelhettük meg október 23-át a fővárosban, és apróságoktól eltekintve rend volt az önkormányzati választásokkor is. Ennyit javult a polgárok kedélyállapota, vagy a rendőrségnek voltak megelőző feladatai azért, hogy béke legyen Budapest utcáin?
– Kétségtelen, hogy a tavaszi országgyűlési választások egyértelmű eredménye az általános közhangulatban is változást hozott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy manapság ne lennének olyanok, akik visszatérően zavart akarnának kelteni, és akik rendre szembemennek a Magyar Köztársaság törvényeivel. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) állományától igen komoly felkészülést követelt meg az, hogy október 23-a kizárólag a nemzeti ünnepünkről szóljon, illetve hogy az önkormányzati választások idején rend legyen. Ez nemcsak a közrendvédelmi területen dolgozó munkatársainknak köszönhető, hanem kellett hozzá a bűnügyi állományunk háttérmunkája és a velünk összhangban működő társszervek szakszerű tevékenysége is. Az önkormányzati választások bizonyos szempontból nem zajlottak teljesen eseménytelenül. Mint ismert, egy feltűnési viszketegségben szenvedő blogger mobiltelefont juttatott az egyik szavazatgyűjtő urnába, hogy az később lejátssza az őszödi beszédet. Abból indult ki, hogy a választási bizottságnak nem lesz lehetősége felnyitnia az urnát a hivatalos zárásig, s ezzel megzavarhatja a választás nyugalmát. Ez a célja csúfos kudarcot vallott. Az elkövető a választás estéjét a Gyorskocsi utcában töltötte, mivel elfogtuk, és a választási rendjének megzavarása miatt gyanúsítottként vontuk eljárás alá. Az üzenet egyértelmű. Aki bármilyen módon megzavarja a közrendet, annak felelnie kell tettéért, senki nem lehet ez alól kivétel.
Megélhetési zsaroló
– Szóba került a politikai hangulat. Sokan biztosra vették, Tasnádi Péter újabb letartóztatása mögött az áll, hogy újra Pintér Sándor lett hazánk belügyminisztere. Miért került képbe újra Tasnádi? Vannak-e olyanok, akik a BRFK kitüntetett figyelmét élvezik?
– Mindenki, aki a bűn útját választja, az ezzel együtt azt is, hogy megkülönböztetett figyelemmel fogunk viseltetni iránta. Az addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik szabálya örökérvényű. Ha valaki azok után, hogy hatéves börtönbüntetést kapott első fokon, ráadásul lakhelyelhagyási tilalom kényszerintézkedés hatálya alatt áll, és újra súlyos, erőszakos, vagyon elleni bűncselekményeket követ el, az ne csodálkozzon, hogy ismét rácsok mögött találja magát. A felvetést pedig határozottan visszautasítom. Amióta ezt a feladatkört ellátom, soha egyetlen konkrét ügyben sem kaptam se közvetve, se közvetlenül utasítást, sugallatot feletteseimtől arra vonatkozóan, hogy kivel kapcsolatban és miként kellene nyomoznunk. Az első miniszteri állományértekezleten általános elvárásként fogalmazódott meg, hogy a nyomozásokkor mindig a vonatkozó jogszabályok szerint, szakszerűen járjunk el és végezzünk alapos, gyors, és precíz felderítést. Ehhez tartjuk magunkat. Visszatérve az említett konkrét esetre, biztosan állíthatom, a belügyminiszter úr kizárólag az elfogás után értesült egyáltalán arról, hogy nyomoztunk, nyomozunk a „megélhetési zsaroló” egy ügyében.
– A kedélyeket több eset is borzolta, szimpátiatüntetések voltak egy doktornő mellett. Változott a rendőrség hozzáállása a hasonló ügyekben?
– Nagy visszhangot váltott ki az otthon szülést népszerűsítő szülésznő esete. A rendőrségnek nem tiszte részt venni a szülés körül kialakult vitában, de igenis feladata, hogy a hatályos jogszabályokat betartva be is tartassa azokat. Az elkövetett jogsértéseknek pedig kell hogy legyen jogkövetkezményük. Úgy érzékelem, hogy a korábbi időszakban a társadalomnak pontosan abból lett elege, hogy kialakult a következményeknélküliség érzése. Ígérhetem, rajtunk nem fog múlni, hogy ez az érzés végre megszűnjön. A szülésznőre egyébként természetesen nem „vadásztunk”. Saját magát sodorta nehéz helyzetbe azzal, hogy az ellene folyamatban lévő eljárások ellenére folytatta a hatályos jogszabályok szerint tiltott tevékenységét. A rendőrség, az ügyészség és a bíróság egyaránt úgy ítélte meg, hogy fennáll a bűnismétlés veszélye, utóbbi ezért alkalmazta előterjesztésünk alapján a legszigorúbb kényszerintézkedést.
– Kiemelten kezeli a hatóság azokat a bűncselekményeket, amelyek hazánk jó hírnevén ejtenek csorbát?
– Természetesen időnként előfordulhatnak olyan bűnesetek is, amelyek valóban prioritást élveznek a fővárosi rendőrség munkájában. Ilyen eset volt, amikor a budapesti triatlon-világbajnokság egyik külföldi résztvevőjét az utcán leszúrták. Ebben a nemzetközi visszhangot kiváltó bűnügyben presztízskérdés volt számunkra, hogy minél előbb elfogjuk a gyilkost. Az, hogy mindezt a bűncselekmény után 48 órán belül sikerült megtennünk, azt mutatja, munkatársaim kiválóan dolgoztak.
Nem fogják megúszni…
– Vannak a BRFK-nak hasonló kiemelt ügyei?
– A BRFK a maga évi több mint száz-ezer bűnesetével nem hasonlítható össze más megyei rendőr-főkapitánysággal. Rengeteg a feladat, sok az ügy, temérdek kihívással kell szembenéznünk. Ha mégis kiemelek bűncselekmény-kategóriát, akkor a karácsony közeledtével a fegyveres pénzintézeti rablásokat említem, amelyek ebben az időszakban rendre megszaporodnak. Azt, hogy erre fokozott figyelmet fordítunk, az elmúlt hetek eredményei igazolják. A híradásokból mindenki értesülhetett arról, hogy legutóbb három sorozatrablót is elfogtunk. Hármójuknak összesen 13 pénzintézet elleni támadás róható a terhére idén. Ami elgondolkodtató, hogy korábban egyikük sem követett el egyéb más bűncselekményt. Egyértelműen a pénztelenségükkel magyarázták a rablásokat. Csak most döbbentek rá arra, hogy milyen következményekkel jár a pénzszerzésnek ez a tiltott módja. 5-10 év szabadságvesztés büntetés, ami fegyveres rablásért kiszabható, ezt kockáztatja mindenki, aki hasonló butaságot forgat a fejében. Az említett sikerekben elévülhetetlen érdemei vannak a bankok biztonsági szakembereinek is, akikkel kitűnő az összhang.
– Leáldozóban van Budapesten a huliganizmus? A múltkori, emlékezetes Újpest–Ferencváros futballmérkőzés nem ezt sugallja.
– E téren is lesz teendőnk jócskán az elkövetkezendő időszakban. Ha maradhatunk ennél a fordulatnál, az említett meccsen vandál módon viselkedő emberek ezzel kivívták kitüntetett figyelmünket. De továbbmegyek: felfoghatjuk a mérkőzés előtt és alatt történteket egyfajta hadüzenetnek is a tisztességes szurkolók és a rendőrség felé. Nem fogják megúszni azok a randalírozók, akik ma még azt hiszik, hogy mivel akkor nem voltak a 13 eljárás alá vont között, végleg elkerülhetik a felelősségre vonást. Én nem lennék nyugodt a helyükben. Lesz még következménye az akkor elkövetett jogsértő cselekedeteknek. Futballrajongó rendőrként a Magyar Labdarúgó-szövetség biztonsági bizottsági tagságát is azért vállaltam el társadalmi munkában, mert szívügyem a stadionok jövőbeli biztonsága és az, hogy Magyarországon is tömegével látogassanak ki a családok a mérkőzésekre. Ehhez elengedhetetlen a normákat ismételten megsértő személyek kiszorítása. A regisztrált szurkolás, a személyi okmányokkal történő jegyvásárlás egy lehetséges út lehet ebbe az irányba. A különböző országokban bevezetett és bevált módszereket hosszasan lehetne sorolni.
Létszámprobléma, elhivatottság
– Van erre a szerteágazó munkára kapacitása a BRFK-nak?
– Ha a garázdák kézre kerítésére gondol, akkor a válaszom egyértelműen igen. A stadionok biztonsága viszont már a rendőrség feladatkörét messze meghaladó komplexebb kérdéskör. E területen sokaknak kell ugyanazt akarnia és tennie, amit mi szeretnénk, azaz rendet. A megoldásra jó esélyt látok. Az új MLSZ-vezetés összetétele és jól érzékelhető tenni akarása garancia lehet a jövőre vonatkozóan. A BRFK kapacitására vonatkozóan azt mondhatom, hogy Budapesten hozzávetőleg nyolcezren teljesítenek szolgálatot. Vannak létszámproblémáink, de a meglévő elhivatottság nagy érték. Igyekszünk mindenhol ott lenni, hogy garantáljuk a biztonságot. Szükség esetén – mint már említettem –, a társszervek segítségét is igénybe veszi a BRFK. Kiváló a kapcsolatunk a nemrég létrehozott Terrorelhárítási Központtal is. Legutóbb őket vettük igénybe egy veszélyes autótolvaj banda elfogásánál és egy drogkereskedő csoport elleni rajtaütésen. Bár a BRFK-nak is vannak rendkívül profi akciósai, a Terrorelhárító Központ tapasztalt csapata komoly segítséget jelenthet a jövőben is egyes bűnözői csoportok felszámolásánál.
Magyar Róbert sem menekülhet
– Az ön pályafutásának jeles pontja, hogy tagja volt annak a csoportnak, amely szökése után elfogta a whiskys rablót, Ambrus Attilát. Van jelenleg olyan célszemély, akit mihamarabb szeretnének rács mögé juttatni?
– Már 11 év telt el Ambrus és társának elfogása óta, de az az ügy valóban felejthetetlen élmény számunkra, akik részt vettünk az üldözésben és a nyomozásban. Sikerült csorbítani azt a mesterségesen kreált mítoszt, amely a whiskys rablót mint valami romantikus népi hőst övezte. Azoknak a családanyáknak a lelkiállapotába kell beleképzelnünk magunkat, akiknek a fejéhez fegyvert szorítottak a bankrablók. Ők nem tudhatták, hogy a fenyegetés komoly-e vagy sem, a következmény viszont az, hogy több esetben olyan sokk érte őket, hogy később ott kellett hagyniuk a munkahelyüket, vagy azóta is pszichiáterhez járnak. A top 10-es körözési listánk ismert, tehát mindig vannak olyanok, akiket fokozottan keresünk, és a végeredmény mindig ugyanaz: megtaláljuk őket. A fekete sereg vezére, Magyar Róbert sem lehet kivétel ezalól. Neki is eljön az ideje, haza fogjuk hozni, bárhol is legyen. Nem lehet egy életen át menekülni, űzött vadként élni, mert előbb-utóbb mindenki hibázik. A sajtó komoly támogatást adhat a rendőri munkának, de nem vagyok híve annak, hogy folyamatban lévő ügyek részleteit a nyilvánossággal ismertessük. Igaz ez a már befejezett ügyek egy részére is: ha világgá kürtöljük, hogy milyen módszerekkel jutottunk az elkövető nyomára, azzal csak ötleteket adunk azoknak, akik a bűn útjára léptek. Nagyon ellenzem, amikor egy rendőr a sajtónak való megfelelési kényszerből nyomozástaktikai részleteket közöl, ezzel akaratlanul is tippeket adva egyes bűnözőknek. Mi sokkal inkább a törvénytisztelő állampolgárok figyelmét kívánjuk felhívni a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy védekezhessenek a nem kívánt jelenségek ellen.
Nehéz helyzetben, optimistán
– Meg nem erősített hírek szerint a BRFK új vezetése nem kívánja alkalmazni a Tóth Gábor regnálása alatt bevezetett bűnügyi régiós modellt. A korábbi parancsnokság szerint a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, egyes területeken – mint például a gépkocsilopás – visszaesett a bűnesetek száma. Az új főkapitánnyal hogy látják ezt?
– A főkapitány úrral ugyanúgy ítéljük meg a kialakult helyzetet és a megoldást is, ezért a korábban kísérleti jelleggel bevezetett régiós bűnügyi modellnek valóban búcsút intettünk november elsejével, és viszszaálltunk a kerületi kapitánysági modellre. A korábbi vezetés részéről ez egy rendkívül bátor és újító jellegű kezdeményezés volt, azonban véleményünk szerint átfogó közigazgatási reform nélkül ez a kísérleti vegyes rendszer nem hozott olyan eredményt, hogy érdemes legyen fenntartani. Álláspontunk szerint akkor lenne létjogosultsága egy ilyen modell bevezetésének, ha a szükséges közigazgatási és jogszabályi keretek ehhez adottak lennének, valamint a legutolsó végrehajtói szintig átláthatóan tudnánk működtetni. Ehhez az is kellene, hogy a rendőrök mindegyike tisztában legyen azzal, hogy egy ilyen rendszerben mi is a pontos feladata. Az állampolgárok az eddigi gyakorlatból sokszor csak annyit érzékeltek, hogy a lakóhelyük szerinti kapitányságon bejelentett bűncselekmények elkövetése után egy másik kerületbe irányítottuk őket. Meggyőződésem szerint az igazán jó reform – tehát ha nem szervezeti csonkításról beszélünk – a kezdetekben mindig plusz anyagi ráfordítást igényel a későbbi hatékonyabb működés érdekében. A jelenlegi gazdasági helyzetben erről értelmetlen is filozofálgatni. Mondom ezt akkor, amikor pontosan érzékelhető az, hogy a kormányzat a rendvédelmi területet kiemelten kezelve a következő évben több forrást igyekszik biztosítani számunkra. Minden nehézségünk ellenére ezért nézek optimistán a jövőbe, és erre ösztökélem valamennyi munkatársaimat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.