Szabad lett az EMFESZ

Dékány Lóránt
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a hazai gázpiac csaknem ötödét lefedő gázszolgáltató EMFESZ Kft. korábbi tulajdonosa, a Mabofi fellebbezését a svájci Szövetségi Bíróság. Ezáltal az energiacég új birtokosa, a RosGas már nem korlátozott az EMFESZ százszázalékos üzletrésze feletti rendelkezési jogában, tehát akár értékesítheti is azt.
A ciprusi bejegyzésű Mabofi korábban ideiglenes intézkedés elrendelését kérte a svájci címmel rendelkező RosGas ellen, amíg nem tisztázódik a számos bíróságon folyó eljárások alapján, kit is illet jogosan az EMFESZ tulajdonjoga. A keresetet azonban mind az elsőfokú, mind a másodfokú kantoni bíróság elutasította. A fenti ítéletek ellen a Mabofi – kimerítve a rendelkezésre álló összes jogorvoslati lehetőségét – a svájci Szövetségi Bírósághoz fellebbezett, kérve az alsóbb bíróságok által megszüntetett ideiglenes intézkedések ismételt elrendelését. A svájci Szövetségi Bíróság 2010. október 28-i ítéletében azonban elutasította a Mabofi fellebbezését és mind az eljárási költségek, mind az alperes RosGas jogi költségeinek viselésére kötelezte. Az ítélet indokolását még nem közölték.
Mint ismert, a probléma 2009 áprilisáig nyúlik vissza, amikor az EMFESZ Kft. ügyvezető igazgatója, Góczi István eladta a gázszolgáltatót mindössze egyetlen dollárért úgy, hogy ahhoz az akkori tulajdonos Mabofi nem járult hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.