Szegeden a dzsessz legnagyobbjai

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai és kubai sztárvendéget és neves magyar előadókat is vendégül lát az Alföld fővárosa a szegedi dzsesszfesztiválon, ma és holnap a szegedi Belvárosi moziban. Az idei főattrakció minden bizonnyal a trombitás legenda Wallace Roney nevével fémjelzett formáció lesz. A kétszeres Grammy-díjas dzsesszzenész Miles Davis egyetlen tanítványaként olyan neves zenekarokban muzsikált, mint Tony Williams, Ornette Coleman, Art Blakey és Chick Corea együttesei. Előtte a szegedi illetőségű, a régióban nagy népszerűségnek örvendő Dél-alföldi ütőegyüttes, Takó Lajos ütőtanár és tanítványai ütőhangszeres összeállítását hallhatjuk, az estet pedig Elsa Valle kubai énekesnő zárja, afrokubai és latin-jazz gyökerekből táplálkozó különleges ritmus- és dallamvilágával, amely hazai muzsikusok együttesével, Winand Gábor fúvós-szólista és Kőszegi Imre dobművész közreműködésével szólal meg.
A későn fekvőknek nem érdemes elmulasztani Baló István dzsesszdobos Baló István & Friends nevezetű formációjának éjszakai klubfellépését a szegedi Port Royal mulatóban éjféli kezdettel. Holnap este fél nyolckor a Dés András Quartet kezdi a műsort, majd a jungle-soul úttörője, Vinx lép színpadra szólóelőadással: az eredeti tervek szerint David Haynesszel közös produkcióval szerepeltek volna, de az amerikai dobossztár betegség miatt lemondta első magyarországi fellépését. Cserébe ott lesz viszont kiváló magyar zongorista-zeneszerző, a Free Style Chamber Orchestra vezetője, Nagy János is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.