Személyesen engedélyezte a kínzást Bush

Munkatársunktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Avolt amerikai elnök, George W. Bush saját bevallása szerint személyesen adott engedélyt a CIA-nak arra, hogy vízbe fojtást imitálva vallassák a szeptember 11-i terrortámadások egyik feltételezett kitervelőjét. Jövő héten megjelenő memoárjában azt is kijelenti, hogy ugyanígy tenne, ha ismét életek múlnának döntésein. Emberi jogi szakértők szerint Bush vallomásának akár jogi következményei is lehetnek, az említett módszer ugyanis kínzásnak minősül – ez azonban Amerikában egyelőre nem általánosan elfogadott tény.
Egyébként az Egyesült Államok ma veti alá magát nemzetközi vizsgálatnak – történelmében első alkalommal. Az ENSZ genfi székhelyű emberi jogi fóruma az utóbbi négy év gyakorlatához hasonlóan idén is felülvizsgálja a tagállamok emberi jogi körülményeit. Rick Barton, az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának amerikai képviselője szerint a mozlim többségű bizottság nagyon elfogult, azonban az Obama-kormány – a vizsgálatok elől kitérő elődjével szemben – hajlandó az együttműködésre. Az amerikai képviselet valószínűleg nehéz percek elé néz, legalábbis az iraki, afganisztáni, guantánamói kínzásokkal kapcsolatos kérdések kapcsán. Vélhetően a bevándorlási és kisebbségi politika és a vallásszabadsággal kapcsolatos hiányosságok is sorra kerülnek.
Tegnap Norvégiában keltett megdöbbenést, hogy az oslói amerikai külképviselet tíz éve törvénytelen módon figyeltet meg norvég állampolgárokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.