Szenvedélybetegség: a társadalom kórtünete

F. Földi Rita
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az 1990-es évektől rávilágítottak arra a magyar lelkiállapottal kapcsolatos kutatások, hogy az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megnőtt a szorongásos kórképek gyakorisága, amelynek következtében egyre több ember kerül rossz mentális állapotba. (Kopp Mária, Skrabski Árpád) A rendszerváltozással mentális egészségünk nemhogy nem javult, de drámai rosszabbodás következett be az utóbbi évtizedben. Jóllehet az első kutatási eredmények már 1995-ben széles körben ismertté váltak, a várakozással ellentétben, nem születtek lelki egészségünk megóvását és helyreállítását célzó kormányzati intézkedések. Az elmúlt nyolc évben sokkal inkább az ellenkezője valósult meg – kórházakhoz tartozó kutatóműhelyeket számoltak fel, csökkentették a pszichiátriai fekvőbeteg-ellátást, rehabilitációt –, mert a döntéshozók fontosabbnak tartották a kórházak széfekkel történő felszerelését, mint magát a gyógyító munkát.
Topolánszky Ákos (Magyar Nemzet, 2010. október 15.) a jelen egyik legsúlyosabb problémájának nevezi a legális és illegális szerek fogyasztását, és felhívja a figyelmet, hogy évente 30 ezernél is több ember válik áldozatává a szerhasználatnak. Nem vitatva a véleményben összefoglaltakat, a mentális egészség átfogóbb megközelítését tartom szükségesnek, mert a törvényi szabályozás sürgető, de csak akkor nyújt hatékony megoldást, ha az előidéző okokat is csökkentjük. Mind a legális, mind az illegális szerhasználat ugyanis tünetként értelmezhető, mégpedig pontosan annak a tüneteként, hogy a szorongás és a stressz hovatovább általános jellemzővé vált. Szinte nincs ember, akit ne érintene a probléma, bár a kellemetlen, olykor kínzó szorongás elleni védekezés, a stresszhelyzettel szembeni megküzdés egyénenként jelentős különbségeket mutat.
A szerhasználat természetesen további alkalmatlan megküzdési módokkal egészíthető ki, és a skála széles: függőség a számítógéptől, játékszenvedély, kényszeres evés, kompulzív vagy kényszeres szexuális magatartás. Mindegyiknek megvan a maga veszélye. A jóléti társadalmakban is fellépő paradoxon, hogy az életfeltételek folyamatos javulása romló mentális egészséget és közérzetet von maga után. Hogyne lenne nálunk kirívó a rossz közérzet, ha a rendszerváltozást követő reménykedést, nagyon hamar a csalódottság és a kilátástalanság váltotta fel, legalábbis a társadalom nagy többsége számára.
Az alkalmatlan (maladaptív) megküzdés számos területen befolyásolja életünket, és sajnos pontosan azokra a rendszerekre hat vissza, amelyek egyfajta lelki erőforrást jelentenének, és a gyógyulás irányába hatnának.
A szerhasználat megfelelő törvényi szabályozása csak akkor lehet eredményes, ha egyúttal az erőforrást jelentő rendszereket is támogatja, így a kiváltó okokat csökkenti.
Családi nevelés, a család nevelése
A megváltozott életfeltételek hatással vannak a korai anya-gyerek kapcsolatra, az értékátadó és
-megőrző családi viszonyokra, amelynek következményeit aztán a továbbiakban a tömegtájékoztatás, oktatás jelentősen javíthatja vagy ronthatja. (Sajnos jelenleg inkább ez utóbbi valósul meg.) A családot összetartó érzelmi viszonyok a nagy családok felbomlásával intenzívebbé váltak. A szeretet, a gondoskodás vágya, a biztonság és támasz természetes szükséglete az embernek, ezek jellemzik a jó családi légkört, amely a társadalmivá válás folyamatában biztonságos kiindulópontot jelent. A család egyensúlyzavarai azonban éppen a biztonságot jelentő hátteret támadják. Ennek hatásai, a családi, elsősorban a női és férfi szerepek változásaiban foglalhatók össze. A családi szerepek, természetesen nem – az egyébként változó – társadalmi szerepek, hanem a nemi szerepek által adott viselkedésminták. Az anyai viselkedésminta optimális esetben a gyermek egészséges testi és lelki fejlődését biztosítja, a kapcsolat zavara pedig fokozza a sérülékenységet a depresszív kórképek irányába. A korai kötődés zavarai pszichológiai rizikófaktort jelentenek valamennyi későbbi társas kapcsolatban, és sajnos, a droghasználat kialakulásában is.
A korai kapcsolat jelenti a biztonságot és a bizalom kialakulását. Hiányában bizalmatlanság, gyanakvás válik jellemzővé, ami a későbbi életszakaszban, befolyásolja a párválasztást, a házasságot és a hosszú távú kapcsolatok kialakulását, így hatása generációkon ível át.
A család hatékony működése, a jó családi kommunikáció a problémák kezelését és a stresszel való megküzdést elősegíti. A felnövekvő generációnak támaszt nyújt abban, hogy érett személyiséggé válva, hatékonyan tudjon alkalmazkodni a fogyasztói társadalom kihívásaihoz, és megőrizze lelki egészségét. Bár kétségtelen, hogy a fogyasztói társadalom célközönsége nem az érett, önálló, alkotó ember, sokkal inkább az éretlen, befolyásolható, bizalmatlan, szorongó egoista, akinek a számára az élet olyan küzdőtér, ahol mindenkit le kell győzni, hogy ő maga a felszínen maradhasson. És ebben a küzdelemben nincsenek szabályok, mert egyedül a győzelem motiválja, a szabályok is ennek vannak alárendelve. Az ilyen személyiség gyakran erőszakkal és agresszív megoldásokkal operál.
A megoldás a családot támogató szabályozók mellett az egészségnevelés, részben az iskolai oktatásban, részben a családorvosi, védőnői hálózat bekapcsolásával, de jelentős szerep hárul az egyházi és civil szervezetekre is.
Fókuszban a serdülőkor
A serdülőkor a személyiség alakulásának egyik legjelentősebb szakasza. A későbbi viselkedésminták meghatározó része ebben az életkorban rögzül. Általános jellemzője, hogy megnő a kortárs csoportok szerepe, de a csoport melletti elköteleződésben a családi mintának döntő szerepe van. A serdülőkor tehát akkor válik a droghasználat (és más mentális betegségek) szempontjából kritikussá, ha a korai kötődés nem teremtette meg a biztonságot (ebben a gyermek veleszületett, egyéni adaptációs képessége is szerepet játszik), ha negatív a családi konfliktuskezelési minta, stresszkezelés és ha kevés a gyermekre irányuló figyelem és megértés. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a korábbi, autoriter nevelés negatívumai helyett, ma az egészséges autoritás elfogadásának hiánya okoz problémát mind a családi, mind az iskolai nevelésben. Az iskola és a szülők együttműködése, az iskola által kínált, a fiatalok számára is vonzó programok, önismereti és szociális készséget fejlesztő vagy segítő kortárs csoportok tevékenységében való részvétel csökkentik a sodródás veszélyét. A csoportfoglalkozások lehetőséget adnak a stresszel szemben védelmet biztosító protektív (védő) tényezők feltárására – optimizmus, a koherenciaérzék, a tanult leleményesség, a szívósság – amelyek meghatározó szerepet játszanak az egészségfenntartásban. Meg kell teremteni a foglalkozások személyi feltételeit az iskolákban, illetve annak lehetőségét, hogy a drogprevenciós előadások és beszélgetések a pedagógiai program részévé váljanak.
A média és az internet
Nem kerülhető meg a tömegtájékoztatási eszközök és az internet szerepe, hiszen a média által bemutatott szerepek, ideálok, személyiségek és ideológiák jelentősen befolyásolják a világról való gondolkodást, az életmódot, a konfliktuskezelés (agresszió vagy kooperáció) alakulását. Elsősorban az egyes életkori csoportokra jellemző szokásokat, a nemi szerepekkel és a szexualitással kapcsolatos viselkedést, a táplálkozással, testkultúrával, de sajnos a szerhasználattal kapcsolatos magatartást is. Szerepe annyira meghatározó, hogy egyes kutatások szerint a modellválasztást csaknem 40 százalékban a média befolyásolja a serdülőknél. A szülőknek és a pedagógusoknak sokszor fogalmuk sincs, milyen csatornákat néznek, milyen weboldalakat látogatnak, milyen számítógépes játékokat cserélnek egymás között a fiatalok.
A baráti kapcsolatok, közös tevékenység, vonzó ifjúsági programok csökkentik a médiafogyasztást. A nevelés egyik fő feladatának napjainkban a kritikus médiahasználatot kell tekintenünk, amelyben az önkontroll-funkciók alakítása elsődleges.
A szenvedélybetegségek társadalmi szintű rendezése akkor lehet eredményes, ha a tüneti kezelés mellett a kiváltó okok vonatkozásában is határozott lépéseket képes tenni a szakpolitika, több területre is kiterjedő – egészségügy, család, oktatás – átgondolt, jól koordinált intézkedésekkel.

A szerző pszichológus, egyetemi docens

Hozzászólás Topolánszky Ákos (Hazánk állapota a szenvedélybetegségek tükrében, október 15.) vitaindító cikkéhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.