Szövetkeznének a roma szervezetek

Hírösszefoglaló
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új roma együttműködési rendszer kialakításának reményével hívta egyeztetésre a főbb roma szervezetek vezetőit Kolompár Orbán, az MCF, a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma és az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke. Az egyeztetésen 14 civil szervezet képviseltette magát és egyetértett a kezdeményezéssel. Az OCÖ elnöke kijelentette, aki egyéni érdekei miatt gátolja vagy szabotálja a romák egységbe való tömörülését, az a „hazai cigányság árulója, hóhéra, akit a roma közösség ki kell hogy vessen önmagából” – jelentette ki Kolompár.
Farkas Flórián, a Lungo Drom (LD) elnöke parlamenti elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az egyeztetésen, de megbízásából ifj. Bogdán János tájékoztatta az egybegyűlteket arról, hogy Farkas az önkormányzati választásokat követően kezdeményezte az MCF és az LD közötti nagykoalíció létrehozását. Ezt az MCF elnöksége pozitívan fogadta és ifj. Bogdán Jánost s Balog József elnökhelyetteseket bízta meg a tárgyalások lefolytatásával. Ifj. Bogdán kifejtette: minden szervezetnek egybe kell tömörülnie a januári országos és területi kisebbségi választásokra, közös listán kell szerepelniük. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a Lungo Drom 2289, az MCF 776 mandátumot szerzett az október 3-i kisebbségi választásokon. Ifj. Bogdán szerint a cigányszervezetek megállapodását még inkább indokolja, hogy Magyarország az unió soros elnökségét látja el január 1-jétől. Az újraszerveződött MCF választási szövetség arra kérte Kolompár Orbán elnököt, november 30-ig írják alá Farkas Flórián LD-elnökkel a koalícióra vonatkozó szerződést.

Szociális kérdés. A magyarországi cigányság felzárkózása nem csupán etnikai, hanem társadalmi és szociális kérdés is – emelte ki Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy budapesti konferencián. Hangsúlyozta: alapeleme lesz a cigányság felzárkózásáért indítandó kormányzati munkaerő-piaci programoknak, hogy a munka mellé kötelező képzést is kell biztosítani. Értelmes, értékteremtő munkához meghatározott képzéseket kell kötni – mutatott rá Balog Zoltán. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.