Sztrájkra is készek a pedagógusok

A sztrájk és a tüntetés lehetőségét sem tartja kizártnak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ha a kormány jövőre nem emeli meg a pedagógusbéreket. Az érdekvédők ugyanakkor reménykednek a megegyezésben, és a négy-öt százalékos bérkorrekciót már elfogadhatónak tartanák.

2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) annak ellenére sem mond le a jövő évi béremelésről, hogy a kormány által az Országgyűlés elé beterjesztett költségvetési javaslat nem tartalmaz bérkorrekciót.
– Üdvözlendők a gesztusértékű emelés, illetve a minimálbér-emelés szándékáról szóló hírek, lesújtó ugyanakkor, hogy a jövő évi költségvetési javaslat változatlanul hagyja a jövő évi közalkalmazotti bértáblákat, és egy fillérrel sem emeli a fizetéseket – jelentette ki Mendrey László, a PDSZ elnöke. Az érdekvédő leszögezte: bíznak abban, hogy a kormány a bértárgyalások hatására változtat majd a szándékán, és sikerül megegyezésre jutni anélkül, hogy a szakszervezeteknek végső nyomásgyakorlási eszközeiket kellene alkalmazniuk, ám megegyezés híján a sztrájk vagy a tüntetés lehetőségét sem tartja kizártnak. Az elnök leszögezte: ma egy átlagos tanári fizetés több mint százezer forinttal marad el az értelmiségi átlagbértől, ez pedig elfogadhatatlan. Azt meg lehet érteni, ha a jelenlegi helyzetben nem lehet nagyarányú fizetésemelést végrehajtani, de egy négy-öt százalékos bérkorrekcióra mindenképpen szükség van.
Az érdekvédők ezenkívül a készülő új közoktatási törvény tervezetének mielőbbi nyilvánosságra hozását sürgetik. Mendrey László leszögezte: kalózpéldányok keringenek a tervezetből, és a sajtó is megszellőztetett már néhány részletet, a szakmai szervezetek azonban hivatalosan semmit nem ismerhetnek a tervekből, és ha a koncepció hamarosan nem kerül nyilvánosságra, nem marad elég idő az érdemi egyeztetésre.
Az eddigi információt illetően, amely szerint az új törvény minden általános iskolás gyereknek ingyenessé tenné a tankönyveket, Mendrey László megjegyezte: üdvözlik, hogy a kormány felülvizsgálja a jelenlegi rendszert, szerintük azonban van egy olyan réteg, amelynek nem kellene ingyen adni a köteteket, mert nem szorulnak rá erre. A tankönyvek árát azonban rendezni kellene, hiszen a kötetek egy része nagyon drága.
– Az ingyenességnek együtt kell járnia a tartós tankönyvek bevezetésével is, a mai kötetek ugyanis tartalmilag és minőségüket tekintve sem alkalmasak arra, hogy több évig használják őket, hiszen a tananyag változik, a gyenge kötésű kötetek pedig darabokra esnek – szögezte le Mendrey László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.