Tadics bocsánatot kért Vukovárért

Először látogatott hivatalban lévő szerb elnök a horvátországi Vukovárra, hogy lerója kegyeletét az egykori krajnai szerb köztársaságbeli harcok 1991-es horvát áldozatai előtt. A népes delegációval érkező Borisz Tadics horvát kollégájával, Ivo Josipoviccsal megkoszorúzta az ovcarai emlékhelyet, és megbeszélést folytatott Jadranka Kosor horvát kormányfővel.

Balogh Roland
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bármi is történt a szerbekkel és a horvátokkal a XX. század folyamán, ideje, hogy történelemkönyvbe zárjuk, megteremtve ezzel a tiszta lappal induló közös jövő lehetőségét – mondta tegnap vukovári látogatásán tartott beszédében Borisz Tadics. A szerb államfő – aki a Duna szerb oldalán fekvő Bácsból hajóval érkezett a horvátországi városba – történelminek is nevezett látogatásán Ivo Josipovic horvát kollégájával meglátogatta a Vukovár mellett fekvő ovcarai emlékhelyet, ahol a szerb reguláris erők 1991-ben 261 személyt végeztek ki egy közeli sertéstelepen. A szerb B92 hírtelevízió tudósítása szerint Borisz Tadics – a tömegsír melletti emlékműnél – bocsánatot kért a horvátok ellen elkövetett szerb népirtásokért. Josipovic kijelentette, Horvátország jó néven venné, ha 15 évvel a délszláv háborúkat követően Szerbia átadná a még mindig eltűntként számon tartott horvát személyekkel kapcsolatos iratokat. A főhajtást követően az MTI által is idézett két államfő – akikhez a nap folyamán Jadranka Kosor horvát miniszterelnök is csatlakozott – felkereste az Eszék mellett fekvő Paulin Dvor falut is, ahol 1991 decemberében horvát katonák a vukovári esetre válaszolva bosszúból 18 szerb és egy magyar civilt mészároltak le. A vukovár közeli mészárlás miatt – ahol összesen végül kétszáz holttestet azonosítottak, 61 személyt még mindig eltűntként kezelnek – tizenöt embert találtak bűnösnek és összesen 207 év letöltendő börtönre ítélték őket. A krajnai köztársaság területén elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos fővádlott – Goran Hadzsics egykori krajnai elnök – még továbbra is körözés alatt áll. Jelenleg még mindig mintegy ezer horvát – köztük 460 vukovár környéki – sorsáról nem tudni semmit.
A gazdasági ügyekkel foglalkozó szerb Emportal hírportál szerint a kétoldalú megbeszélések – és a látogatás – sokat javítanak majd a szerb–horvát kapcsolatokon, és érintik a lehetséges gazdasági együttműködéseket is. Szerb oldalról a vizit komolyságát jelzi, hogy Tadics elnök mellett a delegációval tartott Bizsidar Djelics, helyettes kormányfő, EU-integrációs miniszter, Veljko Odalovics szerb parlamenti titkár, Bojan Pajtics, a vajdasági tartomány parlamentjének elnöke és Laurent Stokvis, Hollandia szerb nagykövete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.