Takarékosság Csehországban

A cseh parlament képviselőháza tegnap jóváhagyta a Necas-kabinet által beterjesztett törvényjavaslatokat, amelyek célja, hogy a 2011-es költségvetés csak 135 milliárd korona hiánnyal záruljon. A kormánykoalíció csomagját a 200 tagú alsóház – amelyben a koalíció 118 mandátummal rendelkezik – gyorsított jogalkotási eljárással vitatta meg.

Somogyi Mátyás
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi büdzsé célkitűzéseinek – képviselőházi és szenátusbeli – törvényes alapokra helyezése miatt kezdeményezte a megszorítócsomag gyors ütemű parlamenti megvitatását a cseh kormány. A jelenlegi szenátus ugyanis még a régi öszszetételben dolgozik, azaz a polgári demokraták (ODS) vezényletével emelhetnék jogerőre az intézkedéseket. A felsőház eddigi egyharmadának megbízatása idén november 13-án megszűnik. Ezután a szenátusban a baloldalé lesz a többség. Ha addig a szenátus nem hagyná jóvá a törvénycsomagot, annak súlyos gazdasági következményei lennének, hangoztatja a kabinet.
A kormány indoklásából kitűnik: a jóváhagyott törvénymódosítási javaslatok több mint negyvenmilliárd korona megtakarítást jelentenek az államkasszának.
A gyorsított eljárást bírálták a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a kommunista párt (KSCM) vezérszónokai. Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke még a végszavazás előtt közölte, nem értenek egyet a költségvetést módosító törvénycsomag gyorsított eljárásban való megvitatásával, s ezért, még mielőtt a csomag a szenátus elé kerülne, panasszal fordulnak az Alkotmánybírósághoz.
A megszorító intézkedések egyebek mellett felére csökkentik a lakásépítési programban részt vevők állami támogatásának összegét. Évi 1200 koronával (13 800 forint) csökken a személyi jövedelemadó kedvezményének mértéke is. Érzékeny korlátozások lépnek életbe a családtámogatás terén, szűkülnek a táppénzjogosultság keretei. A képviselőház módosította a munka törvénykönyvének több rendelkezését is. A közalkalmazottak jutalmazása terén a kormányjavaslat lehetővé teszi, hogy a jutalmazás fő mértéke ezentúl ne a ledolgozott évek száma, hanem a teljesítmény és a minőségi munka legyen. Ezzel nem értenek egyet a szakszervezetek, és azzal sem, hogy a közszférában egyre szélesebb a szerződéses fizetések rendszerének térhódítása. Ezért kilátásba helyezték, hogy a jövő héten országos tiltakozó sztrájkkal adnak hangot állásfoglalásuknak.
A módosított törvények szerint a politikai pártoknak a választásokon szerzett mandátumaiért járó állami hozzájárulás öt százalékkal csökken. A politikusok – ideértve a köztársasági elnököt és a volt államfőket is – fizetett költségtérítései ezentúl adókötelesek lesznek.

Prágai egyezkedés. Prágában hosszadalmas tárgyalások folynak a győztes TOP 09 párt, illetve a polgári demokraták (ODS) és a szociáldemokraták közt a főváros új vezetését tető alá hozó koalícióról. Újabb fejleménye a tárgyalásoknak, hogy Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke arra kérte Petr Necast, a polgári demokraták elnökét, személyesen vegyen részt a prágai koalíciós tárgyalások folyamatában. A TOP 09 szerint az ODS prágai szervezete különféle vállalkozó csoportok érdekeit képviselik. Az ODS prágai vezetőit ez az állítás felháborította, s képviselői elhagyták a tárgyalóküldöttségek tanácskozásának színhelyét. (S. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.