Tíz évnél idősebb autók a mentőknél

Számos esetben tíz évnél idősebb autókkal vonul ki az Országos Mentőszolgálat a betegekhez, pedig a jogszabály szerint ilyen korú gépkocsikkal ezt nem tehetné.

2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több helyről jelezték lapunk munkatársának, hogy a mentésben rendszeresen használnak tíz évnél idősebb autókat, pedig a jogszabály szerint ezek az öreg járművek már nem vehetnének részt ebben a tevékenységben. A rendszámok alapján megtudtuk: valóban számos esetben ilyen autókkal vonulnak ki a betegekhez a mentők. Akad közöttük 12-13 éves gépkocsi is.
A téma azután került a figyelem középpontjába, hogy Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nemrég kinevezett főigazgatója közvetlenül a beiktatása után bejelentette: azonnal 150 új mentőautóra lenne szükség ahhoz, hogy biztonsággal működtethessék az OMSZ jelenleg 775 darabból álló, bevetésre használt autóparkját. A gépkocsik közül ugyanis 247-et januárban le kell selejtezni, mert eléri a tízéves életkort, és a jogszabály szerint azután már nem lehet mentésre használni – mondta.
*
Mint azt lapunknak adott interjújában is hangsúlyozta: ha nem sikerül forrást találni a beszerzésre, akkor minimálisra csökken a tartalékautók száma, vagy – a másik lehetőség szerint – jogszabály-módosítással lehetővé kell tenni, akár csak átmenetileg is, hogy a 10 évnél idősebb autókat is lehessen mentésre használni.
Azt azonban egyetlen szóval sem említette, hogy a 10 évnél idősebb autók használata már ma is számos esetben előfordul.
Lapunk kérdésre Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője elismerte a helyzetet. Közölte: az OMSZ 775 szervezett mentőegységének folyamatos működtetéséhez – a gépjárműflotta ismert állapota miatt – egyes mentőállomásokon, egyes napokon szükséges a tízévesnél idősebb, de műszaki állapota alapján még biztonságos közlekedésre alkalmas tartalék mentőkocsik bevetése is. A tízévesnél idősebb mentőkocsikat – a működési engedélyezésre vonatkozó jogszabály alapján – az ÁNTSZ erre vonatkozó ideiglenes működési engedélye szerint – meghatározott ideig használják.
– Célunk, hogy a tervezett gépkocsi-beszerzések végrehajtása után ilyen engedélykérésre, vagyis a tízévesnél öregebb gépkocsik használatára ne legyen szükség. Mintegy ezerdarabos gépkocsiflottánkból 156 darab tíz évnél idősebb. A flotta legidősebb járműve 14 éves – tette hozzá.
A jövő évi költségvetés tervezete szerint lehetőség nyílik új mentőautók beszerzésére. A büdzsében 1,750 milliárd forintos pluszösszeg szerepel, amelyből várhatóan száz új gépjárművet tudnak vásárolni. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár nemrég pedig azt közölte: „padlássöprést” végeznek, s abban bíznak, hogy további pluszforrást találnak, amelyből akár mentőautó-vásárlásra is juthat.
Utoljára egyébként hét évvel ezelőtt írtak ki közbeszerzést mentőautó vásárlására Magyarországon, az utolsó tétel 2008 elején érkezett meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.