Tízmilliárddal kevesebb zöldcélokra

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összességében mintegy tízmilliárd forinttal csökken a természetvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi célokra fordítható forrás a jövő évi költségvetésben, a nemzeti parkok azonban nagyobb támogatásban részesülnek az előző évihez képest, és 4,6 milliárd jut a vízi társulatok kezelésére – derült ki a parlament fenntartható fejlődés bizottságának tegnapi ülésén.
Petykó Adrienn, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a testület kérdéseire válaszolva elismerte, hogy az egyes környezetvédelmi és vízügyi célokat szolgáló intézményeknél összességében mintegy 4,2 százalékkal csökken a költségvetési támogatás.
Nagy Andor, a bizottság KDNP-s alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetésből hiányzott ötszázmilliárd forint, amelyet valahogyan pótolni kell, és egy megújuló Magyarország alapjait kell lerakni a következő években. Azt azonban megerősítette, hogy a környezetvédelmi tárca beolvasztásával valamivel kevesebb pénz jut 2011-ben a zöldügyekre.
Jávor Benedek, a testület LMP-s elnöke azt hangsúlyozta: a zöld- adók rendszere nem jelenik meg a költségvetési tervezetben, miközben tízmilliárd forintos kiadáscsökkentést irányoznak elő a zöld- feladatoknál. A felügyelőségek forrásait 200 millió forinttal, a környezetvédő civil szervezetek támogatását pedig több mint százmillióval csökkentik, amely az ellenőrzés ellehetetlenítését jelentheti – tette hozzá a képviselő.
A bizottság végül 11 igen és 4 nem szavazattal találta alkalmasnak az általános vitára a büdzséről szóló törvényjavaslatot.
A testület ülésén ugyanakkor kiderült az is, hogy a szakbizottság kisebb módosításokkal, és egységes bizottsági előterjesztésként kívánja támogatni a hatósági ellenőrzések szigorítását az olyan létesítményekben, mint a vörösiszap-katasztrófát okozó ajkai alumíniumüzem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.