Többen kaphatnak támogatást

Átalakítaná a lakásfenntartási támogatás rendszerét a kormány – értesült lapunk. Amennyiben a parlament elfogadja az új jogszabály-módosítást, szélesedik az ellátásra jogosultak köre, illetve hatékonyabb és célzottabb lehet a támogatás.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen aktuálissá vált a kabinet szerint a szolgáltatási – közüzemi – díjak jelentős mértékű emelkedése miatt a lakhatás kérdése. Egyre magasabb ugyanis azon fogyasztók száma, akik önerőből nem képesek számláik kiegyenlítésére, s a lakossági eladósodás az elmúlt években jelentősen nőtt. A szociális ellátórendszer ugyan jelenleg is számos olyan ellátást tartalmaz, amely a lakhatás biztonságát hivatott erősíteni – mások mellett a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás, a lakásfenntartási támogatás, vagy az adósságkezelési szolgáltatás –, ám ezek hatásfokát a kormány növelni szeretné. A rendszer módosítása kapcsán két prioritást fogalmaztak meg: szélesítik az ellátásra jogosultak körét, s célzottabb formában adnak támogatást.
A lakásfenntartási támogatást a tervek szerint a jövőben elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában nyújtaná az állam.
– Ez például azt jelentené, hogy ha egy család nem tudja fizetni a villany- vagy a gázszámláját, a szolgáltató az eredeti óra leszerelését követően elhelyezne egy úgynevezett előfizetős órát. Az önkormányzat a családnak járó támogatást pedig nem készpénzben juttatná el az érintetteknek, hanem egy fizetőkód segítségével lehetővé tenné, hogy a bajba jutott családok továbbra is igénybe vehessék a szolgáltatást – nyilatkozta lapunknak Nyitrai Imre. A szociális, család- és ifjúságügyi tárca helyettes államtitkára hozzátette, a szolgáltatókkal ez ügyben mielőbbi megegyezésre törekszenek.
A kabinet a jövőben a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokat helyezné előtérbe, amelyek megfizetésének elmaradása nagymértékben veszélyeztetheti a kérelmezők lakhatását. Ez főként a közüzemi díjakra vonatkozik, de jelentheti a közös költséget is. Beperelhetik ugyanis azt a lakót, aki hónapokon keresztül nem fizeti az említett költséget. A törvénytervezet szerint normatív támogatásra az a személy lenne jogosult, akinek a háztartásában az egy „fogyasztási egységre” jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát – a korábbi 150-nel szemben –, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Magasabb támogatással segítenék azokat a szülőket is – ideértve a gyámot, a nevelőszülőt és a hivatásos nevelőszülőt –, akik gyermeküket egyedülállóként nevelik.
A rendelkezésre álló 42,5 milliárd forintból a jövedelemstatisztika alapján 906 ezer háztartás lesz támogatható. A támogatás egy hónapra jutó összege nem lehet kevesebb 2500 forintnál. Az igénylés menetét úgy szabályoznák, hogy a kérelem évente legalább két alkalommal benyújtható legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.