Többet költenek a honvédelemre

2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csökkennek, hanem csaknem kilenc százalékkal, azaz több mint 22 milliárd forinttal nőnek a Honvédelmi Minisztérium költségvetési forrásai, az ellenzéki állításokkal ellentétben – derült ki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának tegnapi ülésén. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára és Csampa Zsolt, a testület fideszes alelnöke arra is felhívta a képviselők figyelmét: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a jövő évi költségvetés tervezetében mindössze 33 százaléka nem látható a bevételeknek, miközben az előző ciklusban csaknem 96 százalékos volt ez az arány. – Ez nem a trükkök költségvetése, tiszta és átlátható a büdzsé jövő évi tervezete – emelte ki az ülésen Csampa. Emlékeztetett arra, a honvédség forrásait jövőre már növeli a Gripen vadászgépek áfája is, amely több milliárd forint többletet jelent egy évben. – Megkezdődött a katonai objektumok őrzés-védelmének átalakítása is, amely szintén több- milliárdos megtakarítással jár, mert az előző ciklusban helytelenül, hatalmas összegekért adták ki ezt a feladatot magántársaságoknak – tette hozzá. Hangsúlyozta, a költségvetés még több forrással számolhatna, ha nem örökölte volna meg a szaktárca a Honvédkórház fejlesztéséből és fenntartásából származó hatmilliárd forintos adósságot.
Csampa fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy a katonai titkosszolgálatok forrásai is jelentősen nőnek jövőre. A katonai hírszerzés (Katonai Felderítő Hivatal) 300 millió forinttal, a katonai elhárítás (Katonai Biztonsági Hivatal) 150 millió forinttal több pénzből gazdálkodhat 2011-ben.
Iváncsik Imre szocialista politikus felvetéseire válaszolva Simicskó István közölte: a tárcánál most dolgozzák ki azt a kompenzációs rendszert, amely a honvédség állományába frissen belépő szerződésesek, tiszthelyettesek illetményét egészíti ki. Erre azért van szükség, hogy ezek a katonák ne járjanak rosszul az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetésével.

Tiltakozás. Tüntetést szervez a Jobbik Horthy Miklós Budapestre vonulásának évfordulóján, november 16-án a budapesti Kossuth térre, Károlyi Mihály szobrához, amelynek eltávolítását célzó javaslatukat az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes többsége leszavazta. A gyűlés egyik apropóját az adja – írták –, hogy a kétharmados kormánytöbbség a rendészeti törvényeket a diktatúrákat megszégyenítő módon akarja módosítani: ezentúl idegen rendőri erők is korlátozás nélkül vehetnének részt magyarországi akciókban, mint például tömegoszlatásokban, továbbá bárki korlátlanul megfigyelhető, lehallgatható lesz. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.