Újabb nyomozás Kampusch ügyében

Nagy Áron
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljárást indított hivatali visszaélés miatt az innsbrucki államügyészség Ausztriában. Jóllehet a nyomozás hivatalosan ismeretlen tettes ellen folyik, a Die Presse értesülése szerint a vádhatóság öt, részben magas rangú ügyészt gyanúsít azzal, hogy Natascha Kampusch elrablása ügyében hanyagul kezelték az információkat. A vizsgálat Johann Rzeszut volt legfelsőbb bírósági elnöknek, a nyomozás felülvizsgálására létrehozott szakértői bizottság egykori tagjának az állításai alapján indult. Hansjörg Mayr, az innsbrucki államügyészség szóvivője a lapnak elmondta: egyelőre azt vizsgálják, mely aktákat is kellene újranyitniuk.
A Rzeszut-beszámoló név szerint említi a hivatali visszaélés elkövetőit, az ügyészség azonban nem árulta el, kikről is van szó. A Die Presse is csak egyiküket mutatta be: ő Werner Pleischl, a bécsi főügyészség vezetője, aki az ügy idején a legmagasabb rangú résztvevője volt az eljárásnak. Pleischl erre válaszul elmondta, hogy nem foglalkoztatja a vizsgálat, mert szerinte Rzeszut jelentésében egyetlen lényeges állítást sem tesz. Való igaz, a felülvizsgálati bizottság feje jobbára adatkezelési anomáliákra hívta fel a figyelmet, de azt is szóvá tette, hogy a nyomozásban senkinek nem tűnt fel: noha Natascha Kampusch csupán egyetlen emberrablóról beszélt, az eljárás korábban két férfi részességét feltételezte, s az ellentmondást meg sem próbálták tisztázni. Ismert, hogy az 1998-ban, tízéves korában elragadott, s több mint nyolc éven át fogságban tartott lányt Wolfgang Priklopil rabszolgaként kezelte. Miután sikerült megszöknie, a férfi öngyilkos lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.