Újabb orvosok a kötszerbotrányban

Munkatársainktól
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lehetséges gyanúsítottakat állítottak elő tegnap abban az ügyben, amelynek korábbi terheltjeit azzal gyanúsítják, hogy speciális kötszereket írtak fel pácienseik nevére azok tudta nélkül,
majd a drága gyógyászati eszközökkel üzleteltek, azoknak árát pedig az Egészségbiztosítási Alappal fizettették meg. Lapunk úgy tudja, hogy az újabb két terhelt, L. Sz. és N. Á. a Honvédkórház alkalmazottjai, és a sebészeti részlegen dolgoztak. A csalási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdett korábban vizsgálatot, a testület tegnap még nem erősítette meg az előállítás tényét, illetve azt, hogy mivel gyanúsítják a két orvost. Információink szerint a sebészek részt vettek az említett bűncselekményekben, amelyekben már hét másik embert helyeztek előzetes letartóztatásba. A csalássorozattal okozott kár az eddig feltárt adatok szerint több száz millió forintra rúg. Az említett kötszereket jellemzően égési sérültek ellátásánál használják, ez magyarázza azoknak az átlagostól eltérő, magas árát. A meggyanúsított orvosok visszaéltek a betegek társadalombiztosítási számaival és személyes adataival, ezek alapján állították ki a vényeket, és igényeltek azokra jogtalanul támogatásokat. A nyomozók az ügyben tanúként hallgatták meg a páciensek egy részét, s nekik nem volt tudomásuk arról, hogy neveikkel visszaéltek, így ők nem érintettek a csalásokban.
Korábban beszámoltunk róla, hogy az eddigi adatok szerint az ügy szálai egy mohácsi férfi tulajdonában lévő két betéti társaságnál futottak össze, a vállalkozások papíron rendelték meg a speciális eszközöket. Miután azokra felvették a társadalombiztosítási támogatásokat, eladták a kötszereket, és a beszervezett orvosokkal osztoztak a hasznon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.