Újabb pályázatban bíznak Pécsett

A pécsiek ugyan már korábban elnyertek 730 milliót a lerobbant állapotban lévő városi állatkert új helyre költöztetésére, ám a pénzt nem használták fel, s a támogatást néhány hete visszamondták. Az önkormányzat – kedvezőbb feltételeket remélve – jövő tavasszal ismét pályázna. Mindeközben Pécs 600 millió forint állami támogatásra számít az Európa kulturális fővárosa program részeként felépített, új koncertközpont működtetésére.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az MSZP-s városvezetés idején végezték el a Mecsek-oldalban fekvő állatkert áttelepítésére vonatkozó pályázat előkészítését, s akkor 1,5 milliárdos beruházásban gondolkodtak. Kiderült azonban: csaknem egymilliárddal tervezték alul a költségeket, s a városnak a megvalósításhoz az elnyert 730 milliós pályázati pénzen és a saját erőn túl még egymilliárdot kellene hozzátennie. Ennyi pénze azonban Pécsnek nincs, így a pályázati pénzt sem használták fel.
A város alpolgármestere, Nagy Csaba szerint viszont már 2011 tavaszán megjelenhet az a pályázati kiírás, amely a korábbinál kedvezőbb feltételt biztosít a jelenleg 2,5 milliárd forint értékűre becsült projekthez. Azt remélik, a városnak a korábbi ötvenszázalékos önerőnél jóval kevesebbel kell hozzájárulnia a költségekhez. Emellett Pécs el szeretné érni azt is, hogy a park tervezett helyszíne, amely jelenleg állami tulajdonban van, térítésmentesen önkormányzati tulajdonba kerülhessen. Optimista forgatókönyv szerint pedig már 2011 őszén hozzá is láthatnak a megvalósításhoz. Azzal számolnak, hogy az új állatkert a jelenleginél nagyobb bevételt hozhat, így az önerőre felveendő hitel törlesztését is elbírja.
A pécsi állatkert környezetvédelmi engedélyei 2010, illetve 2011 végén járnak le. Annak érdekében, hogy az új állatkert felépítéséig se kelljen bezárni a mostani létesítményt, a nyitva tartáshoz szükséges feltételeket biztosítják.
Mindeközben a pécsiek azért is lobbiznak, hogy kiemelt nemzeti intézményi státust kapva, 600 millió forint állami támogatást kaphasson az Európa kulturális fővárosa program részeként felhúzott hangversenyterem, a decemberben megnyíló Kodály-központ. Nagy Csaba alpolgármester elmondta, Budapesten kívül a pécsihez hasonló kulturális központ Debrecenben található, s szerinte a kultúrára fordított központi forrásokból, amelyekből most elsősorban a fővárosi intézmények részesülnek, vidékre is át kellene csoportosítani.
A 2008-as keltezésű megvalósíthatósági tanulmány még azzal számolt, hogy a házban – az akkor még 2010 márciusára tervezett megnyitásától számolva – az első esztendőben 100 ezren fordulnak meg, s az évi 320 milliós bevétel mellett 487 milliós kiadással kalkuláltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.