Újjáélesztett viszony Kijevvel

MTI
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a gazdasági együttműködés elmélyítéséről és Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek magyar támogatásáról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök ukrán kollégájával, Mikola Azarovval tegnap Kijevben. A tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar–ukrán kapcsolatok az elmúlt időszakban meglehetősen elhanyagoltak voltak, de „most jól állnak a csillagok”, hiszen a jelenlegi ukrán vezetés stabilizálta Ukrajnát, „én pedig most dolgozom azon, hogy stabilizáljuk Magyarországot”. Hozzátette: „nagyra értékeltük az új ukrán kormánynak azokat a bátor intézkedéseit, amelyekkel visszavonta az ukrajnai magyar kisebbségre nézve hátrányos intézkedéseket”. Orbán ennek kapcsán megígérte az ukrán miniszterelnöknek, hogy nagyon rövid időn belül elhárítja az ukrán nyelv magyarországi oktatása előtt álló akadályokat. Az energetika terén folytatott magyar–ukrán együttműködés kapcsán a miniszterelnök elmondta: ebben sokkal nagyobb potenciál van, mint amennyit ebből a felek idáig kihasználtak. Hangsúlyozta: jelezte ukrán partnerének, hogy ezen a téren új szereplőkkel és sokkal nagyobb léptékben tervezi az együttműködést.
Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak a jövőben is bővülnie és erősödnie kell, ám ez csakis Ukrajna csatlakozásával valósítható meg. Közölte ukrán kollégájával, Mikola Azarovval, hogy Budapest kész közreműködni Ukrajna és az EU közötti, a szabad gazdasági övezetről és a vízumrendszer eltörléséről folytatott tárgyalásokban is. A vízummentességre utalva leszögezte: Magyarország nem fél az ukránoktól, hiszen abban érdekelt, hogy az okos, tisztességes és munkaszerető emberek szabadon közlekedjenek Európában. Azarov azzal a javaslattal állt elő, hogy már a következő év első negyedében tartsák meg az ukrán– magyar gazdasági vegyes bizottság ülését, tegyék szorosabbá az együttműködést az energetikai ágazatba, valamint a határ menti infrastruktúra és a vasúti közlekedés fejlesztésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.