Újra keresik a pályakezdő diplomásokat

Egy hónap alatt több mint három százalékkal csökkent a felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdő munkanélküliek száma – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adataiból. A szakértő szerint az állásbörzék is magukra találtak, a nagyvállalatok a korábbi létszámstop után újra munkát kínálnak.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen hónap alatt 3,1 százalékkal csökkent a felsőfokú végzettségű pályakezdő munkanélküliek száma – derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szeptemberi adataiból. Az iskolai végzettségtől függően sajnos nem minden kategóriában ilyen jó a helyzet: a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők körében például szeptemberben 4,2 százalékkal, a szakközépiskolát vagy technikumot végezettek esetében 0,8 százalékkal, míg a gimnáziumot végzettek között 0,5 százalékkal lett több a munkanélküli. A diplomások mellett javuló tendencia mutatkozik a fiatal szakmunkások helyzetében, körükben egy hónap alatt 2,5 százalékkal csökkent az állástalanok száma. Összességében nagyon csekély mértékben, 0,3 százalékkal nőtt a pályakezdő álláskeresők száma szeptemberben az előző hónaphoz képest, ám ez az adat még így is sokkal kedvezőbb, mint az előző év azonos időszakában: jelenleg 56 400 pályakezdő álláskeresőt tartanak nyilván, ami 2,9 százalékkal, 1700 fővel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.
A pályakezdő diplomások helyzetének javulását jelzik a szakemberek is. Tavaly ősszel és idén tavasszal is szomorú képet festettek az állásbörzék: sok egyetem és főiskola ugyan megrendezte saját börzéjét, de konkrét állásajánlatok helyett inkább tréningekkel, tanácsadásokkal fogadták a fiatalokat, a válság miatt ugyanis meglehetősen csökkent a cégek kiállítói hajlandósága, a legtöbbnél létszámstopot vezettek be.
Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője szerint viszont idén ősszel a piac végre elmozdult a mélypontról. A Felvi.hu-nak nyilatkozó szakember szerint még idén tavasszal is érezhető volt a válság nyoma, sok kiállító csak megmutatta magát, állásajánlattal azonban nem tudott szolgálni. Az általa szervezett börzén idén ősszel azonban már 130 cég csaknem kétezer betöltésre váró pozícióval várta a fiatalokat, ami bő 25 százalékos növekedés a tavaszhoz, és százszázalékos előrelépés a tavaly őszhöz képest.
A tapasztalatok szerint sok cég keres gyakornokot, és jelentősen megnőtt a frissdiplomások iránti kereslet is. A legtöbb álláshelyet továbbra is a mérnök, elsősorban a gépész- és villamosmérnök, illetve az informatikus képzettséggel rendelkezőknek kínálják. Jóval biztatóbb a helyzete a korábbiaknál a pénzügyi végzettséggel rendelkező szakembereknek is. A nyelvtudás jelentősége tovább erősödött, enélkül egyre nehezebb elhelyezkedni.
Legközelebb november 10-én a Debreceni Egyetemen, illetve a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának budapesti tagozatán rendeznek állásbörzét. November 12-én rendezik a Miskolci Egyetem börzéjét, 16-án pedig a Szolnoki Főiskolán és a győri Széchenyi István Egyetemen rendeznek hasonlót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.